Update GravityLight: LED-licht powered by zwaartekracht

Verlichting op zwaartekracht? GravityLight maakt het mogelijk. Elk half uur even de biceps trainen en je hoeft nooit meer in het donker te zitten.

//Update 21 juni 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 19 december 2012):

3 seconden (!) opladen voor een halfuur licht

De GravityLight is een van de mooiste vindingen die ik via dit blog gedaan heb. Vanochtend kwam hij via wat Twitteren weer onder mijn aandacht en ik was benieuwd hoe het er inmiddels voor staat met dit mooie, doodsimpele concept.

In het kort; met een crowdfunding campagne is inmiddels 400.000 dollar opgehaald, tests zijn volop aan de gang en eind dit jaar komt de spotgoedkope lichtbron voor de derde wereld waarschijnlijk echt op de markt. De lamp op zwaartekracht is supersnel op te laden en verdient zich, ten opzichte van levensgevaarlijke kerosinelampen, in enkele weken terug.

De belofte van een revolutionaire oplossing voor de allerarmsten lijkt kortom nog steeds binnen handbereik. Top!

In het lang, zie TEDx-Talk hieronder. Tip: Spreektempo is wel érg kalm, Youtube kan afspelen op 1.5x of 2x de gewone snelheid (rechtsonder in fullscreen).

//Einde update.

Een écht alternatief voor kerosinelampen

Vorige week is er hier geprobeerd de hypemachine rond WakaWaka iets te temperen. Het kekke Zonne/LED-lampje van Nederlandse makelij richt zich op de derde wereld maar is eigenlijk alleen te betalen door westerlingen met een bril zonder sterkte. Edit: excuus, dat was dus precies het idee van het buy-one-give-wone model. En dat is top! Bezwaar van diefstalgevoeligheid blijft daarmee helaas wel overeind. //

De heren achter GravityLight kregen aanvankelijk ook de opdracht een lampje op zonne-energie te ontwikkelen, ze kwamen echter met een veel beter idee. In de GravityLight geen accu of zonnepaneel maar slechts een klein dynamootje. Veel goedkoper en veel praktischer, en deze heeft wel een laadfunctie voor andere apparatuur!

Goedkoop licht op afroep in de derde wereld

Bewaking tijdens het laden is niet nodig, vergeten te laden is niet mogelijk. GravityLight geeft direct licht wanneer dat gevraagd wordt. Wanneer de gadget in bulk geproduceerd wordt is een prijs van tegen de vijf dollar mogelijk. Veel sneller terug te verdienen dan de WakaWaka en dus daadwerkelijk een concurrent voor de vieze kerosinelampen.

Bron: PopSci
ImageCredit: njd89 @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.