MOVAIR+: Ventilerende onderdorpel zorgt voor een gezond binnenklimaat

Een innovatief product op het gebied van isoleren en ventilatie is de ventilerende onderdorpel MOVAIR+. De onderdorpel is een ideale oplossing voor een probleem op het gebied van isolatie.

Dit is een gastblog van Julian Beukers. Ook interesse in het schrijven van een gastblog voor WattisDuurzaam.nl? Neem contact met ons op!

Situatie in in 1975: Prima ventilatie, beroerde isolatie

Vroeger waren de huizen slecht geïsoleerd. Gevolg was dat er veel frisse lucht van buiten naar binnen kwam. Doordat de woningen waren voorzien van grote radiatoren, kon de koude lucht worden verwarmd. In de woningen was genoeg ventilatie maar geen probleem met tocht.

Situatie nu: Prima isolatie, gebrek aan frisse lucht

Tegenwoordig worden huizen beter geïsoleerd. Door de goede isolatie is de warmtevraag fors verminderd, hierom worden huizen voorzien van kleinere radiatoren. Boven de kozijnen zitten ventilatieroosters die zorgen voor frisse lucht. Het probleem is dat de kleinere radiatoren de frisse lucht niet kunnen verwarmen, dusdoende ontstaat tocht en veel bewoners sluiten daarom de roosters. Vaak is er daarom onvoldoende frisse lucht in huis, dit kan vermoeidheid en concentratieproblemen veroorzaken.

Ventilerende onderdorpel voor kozijnen met warmtewisselaar

De ventilerende onderdorpel voor een kozijn MOVAIR+ is een oplossing voor dit ventilatieprobleem. De onderdorpel (gemaakt van een slagvast en isolerend glasvezelcomposiet) zuigt frisse lucht aan van buiten, welke vervolgens wordt opgewarmd. Via de radiator wordt de warme frisse lucht de kamer in geblazen. Een CO2 sensor meet de luchtkwaliteit en past wanneer nodig de aanvoer aan.

De warme ‘gebruikte lucht’ uit de kamer staat via een warmtewisselaar een groot deel van zijn warmte af aan de verse (koude) buitenlucht. Door de constante aanvoer van verwarmde frisse lucht, ontstaat er op een energiezuinige manier toch een gezond binnenklimaat.

Bron + ImageCredit: isc-nl.com

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.