Duitse huizen echt dubbel zo goed geïsoleerd als onze woningen?

Kyler Boone, via Unsplash Public Domain

Tado, producent van slimme thermostaten, heeft onder 80.000 van zijn gebruikers in Europa een interessante studie gedaan. Hoeveel warmte verliest een gemiddelde woning (onder min of meer*) gelijke omstandigheden? 

Isolatie in Duitsland 2,4x beter dan bij ons

Uit het eigen onderzoek van Tado blijkt dat, gegeven een binnentemperatuur van 20°C en een buitentemperatuur van 0, Nederlandse woningen in 5 uur gemiddeld 2,4°C afkoelen.

Bij dezelfde temperaturen koelen Noorse, Duitse, Deense en Oostenrijkse woningen in dezelfde 5 uur de helft of minder af. Dat suggereert dat de woningen in deze landen gemiddeld veel beter geïsoleerd zijn dan in Nederland. In Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk zijn woningen gemiddeld nog beroerder geïsoleerd dan bij ons.


Bron: Tado

Beleid maakt al het verschil

Voor België, Nederland, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk lopen de klimatologische omstandigheden niet gek ver uit elkaar. Ook qua economie, bevolkingsgroei en op andere vlakken zijn deze landen verregaand vergelijkbaar. Toch ligt de hoeveelheid warmte die een gemiddelde woning verbruikt extreem uit elkaar. Bouwnormen (of common sense bij bouwers?) bepalen de mate waarin woningen geïsoleerd zijn.

De achterstand die België, Nederland en het VK hebben op Duitsland en Denemarken is goeddeels in te lopen. Om het even of we aardgas blijven stoken of naar warmtepompen, warmtenetten, biogas of waterstof overschakelen; als we minder warmte verliezen door lekke huizen, verbruiken we minder energie.


*Verantwoording publicatie

Dit artikel schrijf ik op basis van een persbericht van Tado (per mail, geen publieke link gevonden) waaruit de onderzoeksmethode niet volledig te achterhalen valt. Tado heeft in de genoemde landen in totaal 80.000 woningen bemeten, in december 2019 en januari 2020.

Hoe vaak de specifieke combinatie van binnen- en buitentemperaturen in deze twee maanden per woning 5 uur lang voor kwam, hoe de spreiding van de bemeten woningen per land is en of er een bias in de resultaten zit omdat energieverbruikers die een Tado plaatsen geen gemiddelde verbruikers zijn, blijkt allemaal niet uit het persbericht.

Omdat het om een grote hoeveelheid woningen gaat, de eventuele bias onder Tado-kopers in Duitsland, Nederland en de overige landen vermoedelijk dicht bij elkaar ligt en de verschillen echt substantieel zijn, heb ik besloten dit persbericht ondanks deze onzekerheden toch op te pikken. Een mooi onderzoek van Tado, met ongetwijfeld als hoofddoel publiciteit voor Tado. Die publiciteit gun ik TadoVoor aanvullende vragen over het onderzoek verwijs ik dus echter ook naar Tado

Imagecredit: Kyler Boone, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...