Scheefgroei wilgen goed voor productie biomassa

Korteomloop houtsoorten als populieren en wilgen groeien snel, vereisen weinig onderhoud en bemesting en kunnen regelmatig geoogst worden. Dit maakt ze interessant als energy crop. Brits onderzoek wijst uit dat een beetje stress tijdens het groeien goed is voor de productie van biomassa uit wilgen.

Suikers in hout beter te verwerken na buigen door wind

Versnipperd wilgenhout voldoet prima als brandstof voor kachels en wordt ook reeds voorzichtig gebruikt in warmtekrachtcentrales. De Britse onderzoekers willen het hout echter gebruiken om bio-ethanol te produceren. Hiertoe moet het hout zijn suikers afgeven en uit studies bleek dat dit bij scheve boompjes beter ging dan uit keurig rechte soortgenoten.

Aan het Imperial College te London zijn daarom wilgentakken gepoot, enkele hiervan werden bewust gekanteld. Ook in deze gecontroleerde omgeving traden de verschillen op, sommige van de scheve exemplaren gaven tot wel vijf keer meer suikers af.

Bomen in het wild scheef laten groeien is wat omslachtig, de hoop is dat het zogenaamde ‘reaction wood’ op een eenvoudiger wijze kan bijdragen aan de productie van bio-ethanol. Het onderzoek richt zich daarom nu op selectie en het doorkweken van wilgentypes die de dezelfde reactie ook bij normale groei laten zien.

Bron: BBC
ImageCredit: Ayla87 sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.