Twee weken online met smartphone dankzij brandstofcel op zakformaat

Bij brandstofcellen gaan de gedachten in eerste instantie uit naar de flink vertraagde waterstofeconomie. Brandstof is echter een breed begrip en brandstofcellen zijn er dan ook in allerlei soorten en maten. De elektronicabeurs CES had afgelopen week de primeur van de eerste commercieel beschikbare fuelcell voor in de jaszak. Deze draait niet op waterstof maar op kampinggas.

Off-grid laden met compacte brandstofcel op butaan

Ingeblikt butaan is vooral bekend als veelzijdige kampeerbrandstof en backpackers zullen op termijn wellicht ook baat hebben bij deze nieuwe toepassing. Voorlopig is de mini brandstofcel met een prijs van 300 dollar knap prijzig en daarmee vooral interessant voor reizende zakenmensen die immer connected moeten blijven.

Met de Brookstone Nectar Fuel Cell is het niet langer zoeken naar (en vastklampen aan) schaarse stopcontacten op congressen en vliegvelden. Het compacte laadstation levert per butaan-cartgidge genoeg power om twee weken met de Iphone te spelen. Opladen van tablet en laptop kan ook maar dan is het gasbusje iets eerder aan vervanging toe.

Brandstofcel eindelijk klaar voor mobiel gebruik?

U zult aanvoelen dat deze toepassing van de brandstofcel niet per se duurzaam is. Prik uit de muur is in de regel verantwoorder dan laden met wegwerpproducten. Desalniettemin is het hoopgevend dat een partij de markt op durft met fuelcell op dit formaat. Als het zo klein kan én veilig genoeg is om mee rond te lopen dan komt een toepassing als range-extender of primaire energiebron voor elektrische auto’s ook binnen handbereik. Dat is vermoedelijk wél duurzamer dan huidige oplossingen.

Bron: PopSci
ImageCredit: fcl1971 @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ivo schreef:

    Vooral het formaat is wel erg interessant ja! sowieso ook wel mooi om eens de markt op de gaan met een brandstofcel die niet met waterstof gevoed hoeft te worden. Ik moet toegeven dat dat in mijn hoofd ook haast een synoniem is…

  2. Ivo schreef:

    Vooral het formaat is wel erg interessant ja! sowieso ook wel mooi om eens de markt op de gaan met een brandstofcel die niet met waterstof gevoed hoeft te worden. Ik moet toegeven dat dat in mijn hoofd ook haast een synoniem is…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.