Draagt Hollywood bij aan schonere schaliegasproductie?

De film Promised Land over de schaliegasproductie in de Verenigde Staten zorgt opnieuw voor negatieve aandacht voor hydraulic fracturing. Tijd voor een charmeoffensiefje vanuit de gasindustrie.

Anti-fracking film gesponsord door oliestaten

Promised Land is volgens de eerste reviews een typische Hollywoodproductie, de schaliegaswinning is slechts een decor. Desondanks zal de film – met Matt Damon in de hoofdrol – een veel groter publiek trekken dan de veel alarmistischer docu Gasland.

Een van de speerpunten in het tegengas van de fracking-industrie is het feit dat de film is gefinancierd met oliegeld uit de Verenigde Arabische Emiraten. Nu de VS dankzij schaliegas veel minder afhankelijk wordt van de Arabische olie is deze steun inderdaad ietwat verdacht.

Veilige frackingvloeistof neemt enkele risico’s weg

Veel charmanter is het initiatief van Haliburton en concurrenten om de frackingvloeistof schoner te maken. Met CleanStim heeft Haliburton een vloeistof ontwikkeld met uitsluitend componenten die ook in de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt. Lekkages van de gasbronnen of knoeien tijdens het boren zal hiermee veel minder impact hebben op milieu en drinkwatervoorzieningen.

In onze longread over de voor en nadelen van schaliegas kwam de chemische troep die met miljoenen liters tegelijk de grond in wordt gespoten naar voren als belangrijkste argument tegen schaliegas. Wanneer nieuwe fracking-mengsels dit nadeel wegnemen is schaliegas op termijn wellicht evenzo (on)acceptabel als de winning van conventioneel aardgas.

Bron: Phys.org
I
mageCredit: cx_ed @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.