Elektrische vrachtwagen met 760 km range en accu van 680 kWh

DPD Schweiz

De Zwitserse tak van pakketvervoerder DPD zet een elektrisch aangedreven vrachtwagen in voor het bulktransport van pakketjes. De vrachtwagen, ontwikkeld door Designwerk AG, heeft een opvallend grote reikwijdte.

Elke dag 6 keer op en neer zonder te laden

DPD Schweiz zet de vrachtwagen nog dit jaar in tussen haar depot in Möhlin en het distributiecentrum bij Buchs. Een route van krap 60 kilometer, die de batterij-elektrische wagen op een volle accu 6 keer op en neer kan rijden.

Volgens DPD is de accu van 680 kilowattuur (kWh) bij ingebruikname eind dit jaar de grootste in een vrachtwagen in Europa. “Daarmee is de truck in vergelijk met waterstofvrachtwagens ook op langere trajecten zeer competitief”, zegt Adrian Melliger CEO van Designwerk. Zonder tussentijds bijladen kan de truck alle vrachtroutes van DPD in Zwitserland afleggen.

Hoeveel de accupakket weegt vermeldt het persbericht niet, ik gok 4 à 5 ton. Dat neemt een serieuze hap uit de maximale belading van een vrachtwagen. Pakketjes bevatten in de regel echter veel lucht dus in deze toepassing zal het accugewicht de inzetbaarheid vermoedelijk niet beperken. De pakketvervoerder zal jaarlijks minstens 80.000 kilometer met de truck rijden. Uitgaande van laden op Zwitserse atoomstroom of waterkracht en ten opzichte van een dieseltruck scheelt dat ruim 75 ton CO2 uitstoot per jaar.

Designwerk is ook betrokken bij de bouw van betontrucks op accu, eerder dit jaar aangekondigd door Liebherr.


Bron: DPD Schweiz, Designwerk AG / Imagecredit: DPD Schweiz

Dit vind je misschien ook leuk...