Daadwerkelijk groene waterstof met 88 MW elektrolyser in Canada

Hydro Quebec

Het Duitse techconcern Thyssenkrupp bouwt voor staatsenergiebedrijf Hydro Quebec een elektrolyser met een capaciteit van 88 megawatt. De installatie zal jaarlijks 11.100 ton emissievrije waterstof produceren. 

Waterstof en zuurstof voor afvalvergassing

De elektrolyser komt in bedrijf nabij Montreal en zal de geproduceerde waterstof leveren aan afvalstoffenverwerker Enerkem. Enerkem produceert uit afval biobrandstoffen voor de transportsector.

In 2023 moet de installatie van 88 megawatt operationeel zijn. In tegenstelling tot de vele Nederlandse intenties met elektrolysers zal de geproduceerde waterstof in Canada al direct daadwerkelijk groen zijn. In de provincie Quebec komt 99% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, 95 procentpunt daarvan uit waterkracht.

Partijen in Europa suggereren waterstof te produceren met uitsluitend wind- of zonne-energie maar noemen productievolumes die alleen mogelijk zijn door elektrolysers volcontinu te bedrijven. Dat kan niet op variabele wind- of zonnestroom. De 11.100 ton waterstof die Hydro Quebec jaarlijks zal produceren met de installatie van 88 megawatt toont dat ook hier sprake is van bijna volcontinue productie. Met waterkracht kan dat gelukkig ook echt duurzaam. Er zal in Quebec geen gascentrale harder gaan draaien om waterstof te produceren. “Quebec als regio en Hydro Quebec als klant hebben de ideale condities om onze elektrolyse-technologie voor de eerste keer op multimegawatt-schaal te installeren”, zegt Denis Krude, CEO van de elektrolysetak van Thyssenkrupp.

Als de installatie in 2023 inderdaad operationeel is, behoort het tot de grootste elektrolysers ter wereld. Extra prettig voor de businesscase is dat Enerkem niet alleen de waterstof maar ook de zuurstof die ontstaat bij het elektrochemisch splitsen van water goed kan benutten. Als elektrolyse ergens op korte termijn zin heeft dan is het wel hier.

Hieronder een introductie in het concept van Enerkem.


Bron: Thyssenkrupp / Imagecredit: Hydro Quebec 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.