Zelfs de Siciliaanse maffia kiest voor duurzame energie

Veel bedrijven gebruiken duurzaamheidsclaims als marketinginstrument, vaak oprecht, te vaak neigt het naar greenwashing. Dat je met echte groene energie ook ouderwets kunt witwassen bewijst de Italiaan Vito Nicastri. De beste man, lokaal bekend als ‘The King of Wind’, kan sinds een beslaglegging niet meer beschikken over een totaal van 1.3 miljard aan assets en rekeningen omdat hij er van verdacht wordt iets te nauwe banden met de plaatselijke maffia te onderhouden.

Groene energie als bestemming voor maffiageld

Gisteren opende De Wereld Draait Door met het nieuws. Tafelheer Jan Mulder zag in het wangedrag van Vito aanleiding om zijn eigen onderbuik lekker leeg te storten (v.a. 02.40 hieronder). Natuurlijk is Jan aangenomen om lekker ongenuanceerd te zijn, toch gaat hij hier knap ver.
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het vervelende is; deze onderbuik staat niet alleen. Bij werkelijk elk plan voor duurzame energie staan mensen in de rij om te protesteren. De naysayers vertragen de boel enorm maar de windturbines komen er uiteindelijk toch. De turbines leveren namelijk wel degelijk echte energie. Energie die ook de actievoerders zelf hard nodig hebben en energie die écht hernieuwbaar is.

Verandering is eng en voorlichting kan beter

De energie die nodig is om zonnepanelen te produceren en installeren wordt door de panelen in 1 à 3 jaar terugverdiend, gedurende de rest van de levensduur (minimaal 25 jaar) wordt er dus echt energie opgewekt. Voor windturbines is het plaatje nog veel gunstiger, die beginnen na enkele maanden al netto energie te leveren. En ook die gaan rond de 25 jaar mee.

Zonnepanelen zijn inderdaad vaak lelijk en windturbines maken inderdaad irritant lawaai. Over overlast en onterecht geslurp uit subsidiepotjes valt zeker te twisten. Linksom of rechtsom hebben we echter energie nodig, en de protesten bij nieuwbouw van kern- en kolencentrales zijn minstens zo groot.

Milieueffectrapportages en annuleringsboetes drukken alleen maar sterker op de subsidiepotjes en die leveren in ieder geval geen energie op. Helaas zijn de mensen die zich daar aan storen vooralsnog te bescheiden, te nuchter of gewoon te druk om hier tegen te ageren. Toch lijkt het hoogtijd voor een tegenprotest, voor je het weet gaan windmolens inderdaad weer op subsidie draaien.

Bron: Guardian
ImageCredit: Ayla87 @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.