Wind, zon en gesmolten zout voor stabiele energielevering

Kyoto Group

De Noorse startup Kyoto Group heeft bij het Deense Aalborg een energieopslagsysteem in gebruik genomen dat is gebaseerd op gesmolten zout. Het lokale warmtenet gebruikt de opgeslagen energie. 

Bewezen techniek

Het Heatcube-systeem laadt op door een gesmolten zout elektrisch te verwarmen tot 415 graden Celsius.

Ontladen gaat door het hete zout via een warmtewisselaar af te koelen met water, waarbij stoom ontstaat. Het systeem dat bij Aalborg geïnstalleerd is, heeft een laadvermogen van 4 megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 18 megawattuur.

Het concept is gebaseerd op zonthermische elektriciteitscentrales, die gesmolten zout gebruiken om ook uren na zonsondergang nog elektriciteit te kunnen leveren. In deze solar concentrated power-centrales drijft de stoom een stoomturbine aan. Elektriciteitsopslag kan dus ook met het systeem van Kyoto Group, maar het energetische rendement is hoger als warmte het product is. Kyoto Group werkt ook met industriële partijen aan het verduurzamen van proceswarmte.

Kyoto claimt een rendement van elektriciteit via opslag naar warmte tot 90%. Klinkt voor mij haalbaar, mits de opgeslagen energie gemiddeld binnen een dag verbruikt wordt. En dat kan bij een warmtenet, dat jaarrond warm tapwater levert


Minder steenkool, biomass of waterstof nodig

Het lokale warmtenet draait nu nog vooral op aftapwarmte uit een kolencentrale, met een elektrisch vermogen van 411 MW. De gesmoltenzoutbatterij met slechts 1% van dat vermogen zal deze kolencentrale dus nog niet overbodig maken. Bij succes in deze pilot en opschaling daarna kan deze vorm van opslag in de toekomst wel het verbruik van schaarse duurzame brandstoffen voor warmte en elektriciteit beperken.

Een voordeel van laden met stroom en ontladen met stoom is dat de Heatcube ook tijdens het laden direct al warmte kan leveren. Daarmee is het systeem een warmteproducent en warmtebuffer in één. Ideaal voor winterse dagen waarop het vaak waait en waarop continu warmte nodig is. Als de wind een paar uur gaat liggen – dat is een dag vooruit goed te voorspellen – dan maakt de buffer dat de kolencentrale niet direct hoeft op te starten om de warmteproductie over te nemen.


Bron: Kyoto Group / Imagecredit: Kyoto Group

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. rB2MUc9MJgfvlqEwWQwoyhvqIJXBM6zhezqsiF9Z21LA4RpeTK18M3hvFL4ynIcuFsnWgFOQvBt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.