Transportbedrijf wil meer vrachtauto’s laden met eigen windenergie

Prowind

Transportbedrijf Oegema en projectontwikkelaar Prowind willen op bedrijventerrein Rollepaal in Dedemsvaart 2 windturbines bouwen. De beoogde turbines vergroten de duurzame laadcapaciteit voor elektrische vrachtauto’s. 

100 elektrische trucks in 2030

“Het is duidelijk dat we duurzamer willen en moeten gaan werken. Dat wordt van ons gevraagd én dat vinden we als bedrijf heel belangrijk”, zegt Sytse Oegema, projectleider duurzaamheid in het familiebedrijf.

De transporteur heeft een floot van zo’n 200 trekkers en bakwagens, waarvan er inmiddels ruim 10 emissievrij op accu rijden. Om deze wagens binnen de grenzen van het elektriciteitsnet inzetbaar te houden, heeft Oegema vorig jaar een eigen laadplein in gebruik genomen, gevoed door een zonnepark en gebalanceerd door een stationaire accu van 3 megawattuur.

Oegema wil voor 2030 doorgroeien naar 100 elektrische trucks en heeft daarvoor meer duurzame laadcapaciteit nodig. Oegema: “Dit windinitiatief biedt ons en onze buren op het bedrijventerrein de kans om onze eigen groene stroom op te wekken. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van het netwerk en kunnen we tegen een stabiele prijs stroom inkopen.”

Het plan van Oegema en Prowind past in het energiebeleid van de gemeente Hardenberg, waar Dedemsvaart onderdeel van is. Voor 2030 moeten er in de gemeente 10 tot 15 windturbines bijkomen, bij voorkeur op en rond bedrijventerreinen.

Hieronder een video over de realisatie van het (publiek toegankelijke) laadplein van Oegema op bedrijventerrein Rollepaal.


Bron: Oegema, Prowind / Imagecredit: Prowind

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Arjen Buikema schreef:

    Geweldig! Dit is een schoolvoorbeeld van hoe het ook kan. Hoezo congestie? De overheid heeft een paar jaar geleden congestie zelf in de hand gewerkt door de opkomst van batterijen te dwarsbomen.

  2. Will Eisinga schreef:

    Vrachtautos met wisselbatterijen. Laden met Zon en Wind. En dan 5 minuten wissel. Google Janus Electric Australia. Elektrische autos met Wisselbatterijen. Laden met Zon en Wind langs de snelweg. Opslag en wissel in 5 minuten. Google NIO Battery Swap. Opslag en Mobiliteit Oplossing.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.