Podcast De Energie Gasten – Wolven op de energiemarkt

Eva K, via Wikimedia Creative Commons

Recente afleveringen:

Alle afleveringen:
Energiegasten.nl

Abonneer je op de podcast:
De Energiegasten op Soundcloud

 

In editie 7 duiken Energiegasten Peter en Timo in de wondere wereld van de energiehandel, meer specifiek de verschillende markten waarop energieleveranciers, handelaren en afnemers elektriciteit verhandelen. Wat betekent de opmars van duurzame bronnen voor de markt? Zijn spelers op de energiebeurs net zo snel en gehaaid als in The Wolf of Wall Street?

1. Day ahead en intraday
Timo (bekend met de elektriciteitsmarkt vanuit EAZ Wind) introduceert het thema. De bulk van megawatturen vindt een eindverbruiker via de day ahead-markt maar de elektriciteitsconsumptie laat zich een dag van te voren nooit volledig voorspellen. Ook het aanbod van wind- en zonnestroom is 24 uur van te voren niet 100 procent voorspelbaar. De Intraday-markt, vraagsturing en reservevermogen houden het elektriciteitssysteem in balans.

2. Handelen met voorkennis
Jarno Schipper is deze aflevering de eerste gast. Schipper is als meteoroloog in dienst van een Duitse energiehandelspartij. Op basis van zijn weermodellen, gekoppeld aan scherpe schattingen voor stroomverbruik van uur tot uur en opbrengstvoorspellingen voor windmolens en zonneparken, pogen zijn handelende collega’s elke dag de markt te slim af te zijn. Met succes.

3. Flexibiliteit is king
Pol van der Linde sluit de aflevering af. Van der Linde is oprichter van Energy Trading Platform Amsterdam (ETPA) een handelsplatform dat aanbieders- en vragers van flexibiliteit met elkaar in contact brengt. ETPA draagt bij aan de balans op het elektriciteitsnet door snelschakelende systemen (elektriciteitsproducenten én afschakelbaar verbruik) efficiënt in de markt te zetten.

Wie zijn De Energie Gasten?

Timo Spijkerboer en Peter Melis zijn beiden volgers én aanjagers van de energietransitie. Timo racete tijdens zijn studie in een zonneauto door Australië en zet als mede-oprichter nu de populaire houten windmolens van EAZ Wind in de markt. Peter focust zich als business developer, dagvoorzitter en radiomaker volledig op de transities in energie en mobiliteit. Sinds januari 2017 maken Timo en Peter maandelijks een podcast over de energietransitie.

Imagecredit: Eva K, via Wikimedia Creative Commons (cropped)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.