Servië stimuleert zonnedaken met controversiële salderingsregeling

Nebojsa Simic, via Unsplash Public Domain

Bedrijven en huiseigenaren met zonnepanelen mogen in Servië zonnestroom die zij aan het net leveren verrekenen met kilowatturen die zij afnemen op de momenten dat de zonnepanelen onvoldoende leveren om het eigen verbruik te dekken.

Nederland wil/moet hier juist vanaf

Vanuit de Nederlandse situatie bezien is het opmerkelijk dat Servië een regeling als deze nu nog invoert. In Nederland is een vergelijkbare regeling, hier bekend als salderen, al sinds 2004 van kracht en behoorlijk succesvol.

Sinds 2004 is de elektriciteitsprijs waartegen we de zonnestroom verrekenen in Nederland opgelopen en de prijs van zonnepanelen keihard gedaald. Daarmee is salderen steeds lucratiever. Mede dankzij de salderingsregeling beschikt Nederland inmiddels over ruim 10 gigawatt aan geïnstalleerde zonnepanelen.

Qua klimaatbeleid is het succes van salderen mooi maar vanuit inkomenspolitiek en netbeheer bezien, is de regeling uit de hand gelopen. Daarom besloot het kabinet Rutte III in het Regeringsakkoord 2017 tot de gefaseerde afbouw van salderen. Toen het kabinet in februari 2021 viel over de toeslagenaffaire, was dat wetsvoorstel echter nog altijd niet door de kamer. Het slepende dossier is in afwachting van de formatie controversieel verklaard en daarmee op het bordje van Rutte IV geschoven. In het coalitieakkoord maken VVD, D66, CDA en ChristenUnie echter geen woorden vuil aan salderen. De soap duurt voort.


Ander uitgangspunt in Servië

In het licht van het Nederlandse gedoe, zou je Servië willen behoeden anno 2021 nog eenzelfde regeling op te tuigen. Servië zit echter in een andere fase van de energietransitie. Eind 2020 beschikte het land over krap 30 megawatt aan zonnepanelen. Nog geen procent van het geïnstalleerde vermogen in Nederland.

Ook ligt de consumentenelektriciteitsprijs in Servië met omgerekend 8 eurocent per kilowattuur aanmerkelijk lager dan in Nederland. Verrekenen van zonnestroom tegen dat lage tarief is automatisch ook minder lucratief dan in Nederland. Net als in Nederland in 2004 is salderen in Servië nu een goede optie om een voor de energietransitie cruciale sector op te bouwen.

Nu alleen hopen dat de Servische politiek – als de tijd rijp is – de regeling wél durft af te bouwen.


Bron: PV Magazine / Imagecredit: Nebojsa Simic, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.