Alles wordt een zonnepaneel met PV vezels en stickers

De opmars van zonne-energie begon ooit met dikke plakken silicium. In dit stadium richtte de R&D zich hoofdzakelijk op directe efficiency: Hoe zetten we de meeste energie uit zonlicht om in bruikbare elektrische energie. Eigenlijk was dit vooral optimaliseren van ruimtegebruik.

Dunnefilm zonnecellen hebben de toekomst

Voor huis-tuin-en-keuken panelen is deze directe efficiëntie inmiddels opgelopen tot een zeer verdienstelijke 15 à 20 procent. Tegenwoordig krijgen materiaalgebruik en kostenefficiëntie daarom minstens zoveel aandacht. Het zijn nu vooral de technieken die de panelen dunner en/of de productie energiezuiniger maken die het nieuws halen.

Twee leuke en recente voorbeelden zijn de peel-and-stick zonnepanelen van Stanford University en de solar fibers uit Penn State. De eerste maken het mogelijk allerlei bestaande oppervlakken om te toveren tot zonnepaneel. Alleen even weken in water en je plakt ze zo op het raam of zelfs achter op je telefoon. Vooral de mogelijkheid ze op gekromde objecten te plaatsten geeft mooie nieuwe toepassingen voor deze buigzame zonne-cellen.

sticker zonnepaneel

fotovoltaische vezelsDe gemodificeerde glasvezels zijn nog weer een stuk flexibeler. Deze zijn naar verwachting zelfs te verwerken in kleding. O.a. het Amerikaanse leger is zeer geïnteresseerd in deze ontwikkelingen.

Het zijn beide nog wel experimentele technieken, de efficiëntie van conventionele panelen wordt bij lange na niet gehaald. De stickers komen tot 7,5%, voor de vezels wordt überhaupt geen percentage genoemd.

Nu gaat het om oppervlakken die anders op 0% zouden zitten dus qua ruimtegebruik hoeven we ons geen zorgen te maken. Betaalbaarheid en duurzaamheid (als in: durability) zijn hier de punten waarop gescoord moet worden. Tot dat lukt zijn zowel de stickers als de vezels vooral een leuke proof of concept.

Bronnen + ImageCredits: ExtremeTech / Penn State

 


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.