SuncoEnergies investeert $48 mln in Laser Carbon Removal

Opnieuw relevant: 1 april 2022 | Oorspronkelijke gepubliceerd: 30 maart 2022

De testvlucht met de CO2-verwijderende laser is gisteren helaas niet doorgegaan, de piloot had zich vergist in de zomertijd. Of en wanneer de test alsnog uitgevoerd kan worden is nog niet duidelijk. De directie van SuncoEnergies heeft de privéjets in ieder geval tot in het voorjaar van 2023 zelf nodig. Inspiratie voor dit gebbetje was de startup High Hopes Labs (Reuters), die CO2 hoog in de atmosfeer wil invangen. 

Hieronder het oorspronkelijke bericht van 30 maart 2022. 

Het Canadese olieconcern SuncoEnergies neemt voor $48 mln (€43 mln) een minderheidsbelang in Canadian Carbon Undo Solutions. De startup wil vóór 2060 alle Canadese CO2-uitstoot sinds de industriële revolutie ongedaan maken.

32 miljard ton aan negatieve CO2-emissies

Sinds 1750 heeft de Canadese economie 32 miljard ton CO2-equivalent aan broeikasgassen in de atmosfeer gebracht. Canadian Carbon Undo Solutions (CCUS), een spin-off van de Universiteit van Calgary, wil dat totale volume aan uitstoot de komende decennia weer neutraliseren.

Om die ambitie waar te maken, benut CCUS de eigenschap van CO2 die het broeikasgas juist zo schadelijk maakt. “Menselijke CO2-uitstoot verandert het klimaat omdat CO2 infraroodstraling absorbeert en weer uitzendt”, zegt Linda Gagnon, oprichter van CCUS. Elke foton infraroodlicht heeft een kleine impuls. Met elke keer dat een molecuul CO2 zo’n foton opneemt, krijgt het dus een klein duwtje. “Met onze infraroodlasers doen wij hetzelfde, maar dan recht omhoog en veel harder”, zegt Gagnon.


Autonome luchtballonnen op 80 kilometer boven het aardoppervlak

De startup werkt aan luchtballonnen gevuld met waterstof, die jarenlang op tientallen kilometer hoogte zullen zweven. Elke ballon is voorzien van 2 compacte maar krachtige lasers, die in felle pulsen recht omhoog schijnen. Met behulp van zonnecellen en een accu werken de lasers dag en nacht door om CO2-moleculen één voor één uit de atmosfeer te tikken.

Dag en nacht op zonnestroom

“Dankzij de wetten van de thermodynamica verspreidt CO2 zich vanzelf overal, ook tot hoog in de mesosfeer” zegt Gagnon. “De natuur doet zo het meeste van ons werk, wij geven alleen het laatste zetje.”

Voor het zover is, is nog veel ontwikkeling nodig. In onderzoek aan de Universiteit van Calgary is onder laboratoriumcondities aangetoond dat CO2-moleculen aangejaagd door laserpulsen inderdaad de ontsnappingssnelheid kunnen bereiken. De volgende stap in de ontwikkeling volgt deze week, met een eerste praktijktest van de laser op 15 kilometer hoogte.

“De ambitie en creativiteit van CCUS inspireert ons”, zegt David Tremblay, CSR-manager bij SuncoEnergies. “We stellen graag een van de privéjets van onze directie beschikbaar om te helpen Laser Carbon Removal in de praktijk te testen.”


Maximaal resultaat met minimaal energieverbruik

Het directievliegtuig komt een stuk hoger dan lijnvliegtuigen maar alsnog bij lange na niet tot 80 kilometer. Daarom zal nog geen sprake zijn van daadwerkelijk verwijderen van CO2 uit de atmosfeer. De lucht is op 15 kilometer niet ijl genoeg, de gelanceerde CO2-moleculen zullen botsen met andere moleculen en afremmen ruim voordat de exosfeer bereikt is.

Precies genoeg kracht

Wel moet de proef leren hoe krachtig de laserpulsen moeten zijn om de CO2 onder praktijkomstandigheden voldoende snelheid mee te geven.

“Als we de CO2-moleculen zoveel energie meegeven dat ze tot de maan vliegen, weten we zeker dat ze niet terug op aarde vallen”, zegt Gagnon. “Dan weten we echter ook zeker dat we meer energie verbruiken dan nodig.”

Als elk CO2-deeltje precies de ontsnappingsnelheid meekrijgt, bereikt de startup het maximale resultaat tegen de laagste kosten. In de praktijk zal de snelheid net iets hoger zijn. “Je wil natuurlijk niet dat de CO2 die je net extra energie hebt gegeven vervolgens toch blijft hangen in de atmosfeer”, aldus de oprichter. “Het is echt een kwestie van finetunen.”


SuncoEnergies investeert vaker in carbon removal

SuncoEnergies is een grote producent van teerzandolie, een CO2-intensieve vorm van oliewinning. De laatste jaren investeerde het concern al vaker een deel van zijn marketingbudget in startups die negatieve broeikasgasemissies beloven.

Nuttig gebruik van CO2 is bonus

Via de Carbon Xprize stelden verschillende bedrijven uit de Canadese teerzandsector in 2015 liefst $20 mln beschikbaar voor startups met een idee om CO2 uit de atmosfeer te onttrekken en nuttig te gebruiken.

Met de investering van $48 mln in CCUS maakt SuncoEnergies duidelijk dat nuttig hergebruik van het broeikasgas niet langer een harde voorwaarde is. “We geloven zeker in de circulaire economie, maar soms is afval gewoon afval”, zegt CSR-manager Tremblay. “Vergelijk het met een tatoeage uit je jeugd waar je spijt van hebt. Als je die laat weglaseren dan maak je je niet druk over hoogwaardig hergebruik van de inkt. Zo zien wij laser carbon removal ook.”

SuncoEnergies wil de negatieve emissies in eerste instantie verkopen aan klanten die spijt hebben van de eigen klimaatimpact, bijvoorbeeld ter compensatie van een vliegvakantie of een stevige barbecue. Als de prijs van de CO2-verwijdering daalt, overweegt het concern om vanaf 2030 ook een deel van zijn eigen emissies te compenseren. Tremblay: “We hebben goede hoop dat CCUS tegen die tijd kan concurreren met andere vormen van negatieve emissies.”


Bron: Xprize, CCUS/ Imagecredit: Vadim Sadovski, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.