BBC Horizon over Global Dimming

In de drie dagen na 11 september 2001 was de atmosfeer boven de VS ongewoon helder. Vanwege de aanslagen moesten alle lijnvluchten aan de grond blijven en dat had klaarblijkelijk direct een effect het lokale klimaat. Hebben de complotgekkies die elkaar opnaaien met verhalen over chemtrails dan misschien toch een punt? Veel waarschijnlijker is dat het om onbedoelde geoengineering gaat.

Hielden fijnstof en broeikasgassen het klimaat in evenwicht?

In de BBC documentaire hieronder (uit 2005 alweer) worden nog enkele observaties besproken die lijken aan te geven dat (zichtbare) luchtvervuiling een groot effect heeft op het klimaat. Veel groter dan gedacht. Zou het kunnen dat kleine, spiegelende stofdeeltjes het broeikaseffect jarenlang gedempt hebben? Als dat waar is dan is de impact van gassen als CO2 en methaan op het klimaat schromelijk onderschat.

Sinds de industriële revolutie zijn de uitstoot van roetdeeltjes en broeikasgassen met nagenoeg gelijke tred gestegen. De afgelopen decennia echter gaan de ontwikkelingen die fijnstof verminderen stukken sneller dan de maatregelen die CO2-uitstoot tegengaan. moeten we nu vrezen voor een veel snellere klimaatverandering?

Bron: BBC Horizon


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.