Studio Energie – Groene glas Klimaatakkoord is halfvol en halfleeg

Rawpixel, via Unsplash Public Domain

In de eerste Studio Energie van 2019 spreekt Remco de Boer met Joris Thijssen, directeur Greenpeace Nederland, over het gezamenlijke besluit van Greenpeace, Milieudefensie, FNV en Natuur & Milieu om op de valreep voor de presentatie geen krabbel te zetten onder het Nederlandse Klimaatakkoord. 

Na 10 maanden onderhandelen aan de verschillende klimaattafels trok de milieubeweging net voor de kerst de conclusie dat het behaalde resultaat niet goed genoeg was. Dit met de niet mis te verstande kwalificaties “vrijblijvend, vaalgroen en vleugellam”.

In gesprek met De Boer bekrachtigt Thijssen nog eens dat de milieubeweging zich genoodzaakt voelde op de noodrem trappen omdat de industrie de consequenties van de transitie financieel onvoldoende voelt en teveel inzet op CO2-opslag. Dat neemt niet weg dat er in andere deelonderhandelingen resultaten zijn behaald waar Greenpeace graag zijn goedkeuring voor geeft.

De aanknopingspunten om de milieubeweging weer aan tafel te krijgen komen in deze podcast goed naar voren. Dat Thijssen vasthoudt aan liefst 5 breekpunten lijkt lastig maar vat ik optimistisch op als wisselgeld. Belangrijk wisselgeld. Zonder krabbels van de milieubeweging zal dit klimaatakkoord de transitie alleen maar remmen. Daar is ook de milieubeweging niets mee geholpen.

Wie is presentator Remco de Boer?

Remco de Boer (ingenieur en commentator) is kritisch volger van de energietransitie. Met columns (Energeia, BNR, Kernvisie), dagvoorzitterschappen, véél tweets en nog meer kennis houdt hij politiek, NGO’s en bedrijfsleven scherp. Sinds maart 2018 publiceert Remco wekelijks een podcast over de ontwikkelingen in de energiewereld.

Imagecredit: Rawpixel, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Michiel de Pooter schreef:

  Hele gevaarlijke, enge man met jihad-achtig, compromisloos fanatisme. Totally detached from reality. Laten we God bidden, dat zulke menstypes het nooit voor het zeggen krijgen.

 2. Lomito schreef:

  Het klimaatakkoord is sowieso kansloos wegens onbetaalbaar en zonder enig maatschappelijk nut.

 3. Alice schreef:

  Greenpeace, FNV en Milieudefensie zijn hele enge clubs. Ze krijgen subsidie en ze proberen de economie kapot te maken.

  Lees Syp Wynia.

  https://www.sypwynia.nl/archief/het-gasverbod-is-dwang/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.