Mouterij Bavaria emissievrij met warmtepomp en groene stroom

De mouterij van Holland Malt in de Eemshaven draait vanaf 2024 emissievrij dankzij hergebruik van restwarmte, opgewaardeerd met warmtepompen en wind- en zonnestroom. Holland Malt levert aan brouwerijen en destilleerderijen.
Een mouterij laat gerst onder warme en vochtige omstandigheden kiemen. Daarbij zetten enzymen zetmeel uit het gerst om in suikers, die later in de brouwerij vergist worden.
Als het suikergehalte hoog genoeg is, wordt de gerst (die nu mout heet) gedroogd voor opslag en/of transport naar een brouwerij. Zowel het bevorderen van het kiemproces met warm water als het drogen vergt veel energie, in de vorm van warmte. “Warmte die nu wordt opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen of biomassa. En met name daar zien we kans om te verduurzamen”, zegt Jos Jennissen, CEO bij Holland Malt. “De restwarmte uit ons droogproces vangen we af op 23 graden en kunnen we middels de warmtepomp opwaarderen naar de benodigde 85 graden.”
Moutproces volledig van gas los
De elektrische warmtepomp vervangt de gasbranders in de mouterij en levert een energiebesparing van 67%. Jennissen: “We besparen eerst, om vervolgens te verduurzamen.” De elektriciteit koopt Holland Malt in bij wind- en zonneparken, zodat de mouterij niet alleen lokaal maar ook effectief emissievrij draait. De CO2-reductie komt neer op de jaaruitstoot van ‘14.000 huishoudens’, ik gok ruwweg 50.000 ton CO2.
Holland Malt is in eigendom van Royal Swinkels Family Brewers, bekend van onder meer Bavaria, La Trappe, Uiltje en Palm. De moderne mouterij in de Eemshaven levert ook aan andere brouwers en whiskeyhuizen. De verstandige keuze voor warmtepompen in plaats van ijzerpoeder toont dat ook Swinckels thermodynamica stiekem best belangrijk vindt. Mooi. 🙂
Bron: Holland Malt / Imagecredit: Holland Malt