Mouterij Bavaria emissievrij met warmtepomp en groene stroom

Holland Malt
Opnieuw relevant: 18 maart 2024 | Oorspronkelijk gepubliceerd:10 december 2021

In de Eemshaven is de mouterij van Holland Malt definitief overgeschakeld van aardgas op elektriciteit. Een flinke warmtepomp waardeert restwarmte met een temperatuur van 23 graden uit de mouterij op tot de voor het mouten vereiste procestemperatuur van 85 graden. Zo bespaart Holland Malt jaarlijks 18 miljoen kubieke meter aardgas. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 10 december 2021.

De mouterij van Holland Malt in de Eemshaven draait vanaf 2024 emissievrij dankzij hergebruik van restwarmte, opgewaardeerd met warmtepompen en wind- en zonnestroom. Holland Malt levert aan brouwerijen en destilleerderijen.  

Duurzame vrijdagmiddag

Een mouterij laat gerst onder warme en vochtige omstandigheden kiemen. Daarbij zetten enzymen zetmeel uit het gerst om in suikers, die later in de brouwerij vergist worden.

Als het suikergehalte hoog genoeg is, wordt de gerst (die nu mout heet) gedroogd voor opslag en/of transport naar een brouwerij. Zowel het bevorderen van het kiemproces met warm water als het drogen vergt veel energie, in de vorm van warmte. “Warmte die nu wordt opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen of biomassa. En met name daar zien we kans om te verduurzamen”, zegt Jos Jennissen, CEO bij Holland Malt. “De restwarmte uit ons droogproces vangen we af op 23 graden en kunnen we middels de warmtepomp opwaarderen naar de benodigde 85 graden.”


Moutproces volledig van gas los

De elektrische warmtepomp vervangt de gasbranders in de mouterij en levert een energiebesparing van 67%. Jennissen: “We besparen eerst, om vervolgens te verduurzamen.” De elektriciteit koopt Holland Malt in bij wind- en zonneparken, zodat de mouterij niet alleen lokaal maar ook effectief emissievrij draait. De CO2-reductie komt neer op de jaaruitstoot van ‘14.000 huishoudens’, ik gok ruwweg 40.000 ton CO2.

Holland Malt is in eigendom van Royal Swinkels Family Brewers, bekend van onder meer Bavaria, La Trappe, Uiltje en Palm. De moderne mouterij in de Eemshaven levert ook aan andere brouwers en whiskeyhuizen. De verstandige keuze voor warmtepompen in plaats van ijzerpoeder toont dat ook Swinckels thermodynamica stiekem best belangrijk vindt. Mooi. 🙂


Bron: Holland Malt / Imagecredit: Holland Malt

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Will Eisinga schreef:

    Mooi verhaal. Meer van dit. Ik heb al 12 jaar geen gas. Zon op Dak. Inductiekoken, HT Warmtepomp 60 graden LG 9 KW. installatie een dag. op het net vindt je al een LG HT Warmtepomp voor 3500 euro. voor Warm Water een Close in Boiler in de keuken en een Douche Boiler in de Badkamer. Stroom van het Dak. En nu Mouterij Holland Malt ook geen Gas. Compliment en eigenlijk heel eenvoudig. Meer van Dit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.