EcoChain: Standaardoplossing voor levenscyclusanalyse [LCA]

Overheidsinstellingen verwachten bij de aanbesteding van producten en diensten steeds meer informatie over de herkomst en de milieu-impact. Ook consumenten willen in toenemende mate weten waar goederen vandaan komen en hoe ze gemaakt zijn. Top! Meten is weten en een bewuste consument telt voor twee op weg naar duurzame verbeteringen.

Life Cycle Analysis is lastig en tijdrovend

Veel ondernemers begrijpen de meerwaarde van LCA-programma’s maar toch zien ze er ook tegenop; Alle details uit een hele productieketen uitzoeken is enorm veel werk en lang niet alle leveranciers werken mee. En zelfs al is een hele branche overtuigd van de waarde van levencyclusanalyse dan nog lopen er talloze verschillende analyse methodes dwars door elkaar heen.

Zelfs met de beste wil blijft het dus lastig data te vergelijken. Dit maakt het voor producenten moeilijk om de leveranciers te kiezen die kosten en MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) het beste combineren. Aan het eind van de keten krijgt ook de consument niet de transparantie waar hij steeds meer naar verlangt.

EcoChain: LCA made easy

Het Nederlandse EcoChain neemt veel van de zorgen weg. Met sterke software en een mooi netwerk stroomlijnen ze het maken en vooral ook het continue actualiseren van levencyclusanalyses. Het programma nodigt ketenpartners uit om deel te nemen, verbeterde scores komen uiteindelijk alle betrokken ten goede.

Besluiten leveranciers toch niet mee te doen dan wordt voor dit deel van de keten een branchegemiddelde genomen. Wel zo makkelijk maar ook een risico, tenslotte zullen juist de de bedrijven die onderpresteren het meest aarzelen over deelname. Dat aspect verdient dus nog wat aandacht, wellicht het branchegemiddelde + 15% nemen als defaultwaarde? Dan heb je echt een prikkel om bij te dragen aan mooie duurzame innovatie en transparantie daaromtrent.

Op 8 november 2013 presenteert Accenture de Innovation Awards.
WattisDuurzaam.nl is betrokken bij de organisatie van de Groene Tulp, de award voor duurzame innovatie. 
In aanloop naar de finale bespreken we op Wattisduurzaam.nl de concepten van deelnemers. EcoChain is een van de kanshebbers voor de Groene Tulp voor duurzaamheid en de overkoepelende publieksprijs. Wilt u de kansen van EcoChain bij deze laatste prijs vergroten? Kijk hier en stem via Facebook, Twitter of LinkedIn!

Meer informatie over de Accenture Innovation Awards?
Kijk op InnovationAwards.nl.

Bron & ImageCredit: EcoChain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.