Cuadrilla wil schaliegas uit de Noordoostpolder

Tussen alle ophef over de aardbevingen in Groningen door opeens vrij onverwacht nieuws over schaliegas uit Nederland. Het Britse bedrijf Cuadrilla kondigde vandaag aan in Flevoland twee locaties op het oog te hebben voor proefboringen.

EenVandaag over schaliegas in de Polder

Al binnen twee weken valt een eerste beslissing over het boren naar schaliegas in de Noordoostpolder. Dan wordt de meest hoopgevende van de twee locaties, beide in de buurt van Marknesse en Luttelgeest, aangewezen voor een eerste proefboring.

sitestatFracking stuit in Nederland op grote weerstand

Het boren naar aardgas uit schalie-gesteente vergt een enorme kracht en gaat gepaard met het gebruik van duizenden liters niet al te frisse chemicaliën. Met zware pompen wordt een mix van water, zand en enkele hulpstoffen de grond in gespoten om het gashoudende gesteente te breken. Dit wordt hydrolic fracturing genoemd – of korter; fracking. Meer hierover in ons uitgebreide overzicht over de schaliegaswinning.

De schaliegasindustrie werkt weliswaar aan schonere frackingvloeistoffen maar de kans is groot dat in ieder geval bij de proefboringen de gangbare chemische troep wordt ingezet. Eerder al was er veel verzet bij plannen voor proefboringen in Brabant (bij Boxtel en Haaren). In 2011 stelde ook de gemeente Noordoostpolder het boren naar schaliegas tegen te houden zolang de gevaren niet volledig in kaart waren gebracht. Of dat inmiddels geluk is is zeer de vraag.

Bron: EenVandaag
ImageCredit: cx_ed @ sxc.hu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.