Gedreven techmiljardair vervangt strategie en directie energiegigant

AGL
Opnieuw relevant: 21 november 2022 | Oorspronkelijke gepubliceerd: 7 maart 2022

Je zo storen aan een bedrijf dat je het wil kopen om de strategie om te gooien, het kan de beste techmiljardairs overkomen. Mike Cannon-Brookes wil dat het Australische energieconcern AGL 7 gigawatt aan kolencentrales sluit voor 2030. Een overnamepoging eerder dit jaar strandde (oorspronkelijk bericht hieronder) maar kort daarop verwierf Cannon-Brookes wel een bepalend aandeel in AGL. Vervolgens wist hij zijn medeaandeelhouders te overtuigen om 4 – door hem voorgedragen – nieuwe directieleden te installeren. Zo lijkt hij alsnog te slagen in zijn gewenste vroege sluiting van de kolencentrales. Mooi. Het oorspronkelijke bericht van 7 maart 2022 hieronder.

A$8,5 mrd voor sluiting van 7GW aan Australische kolencentrales

De Australische miljardair Mike Cannon-Brookes en de Canadese vermogensbeheerder Brookfield bieden samen 8,5 miljard Australische dollar (€5,7 mrd) om het Australische energieconcern AGL over te nemen.

Kolencentrales in 2030 dicht

Cannon-Brookes liep binnen met softwarebedrijf Atlassian en steekt de laatste jaren zijn tijd en geld in duurzame energie. Onder meer met een megalomaan plan om Australische zonnestroom te leveren aan Singapore.

AGL is het grootste energieconcern van Australië en is met onder meer 3 grote bruin- en steenkoolcentrales van bij elkaar 7 gigawatt (GW) goed voor 8% van de Australische broeikasgasuitstoot. In februari 2022 kondigde AGL aan om zich op te splitsen en de sluitingsdata voor haar kolencentrales naar voren te halen. De Bayswater-centrale gaat nu in 2033 dicht, in plaats van 2035 en de bruinkoolcentrale Loy Yang in 2045 waar eerder 2048 was aangekondigd.

Concurrent Origin Energy besloot, ook vorige maand, om haar Eraring-kolencentrale (2,9 GW) al in 2025 te sluiten.


Klimaatactivisme met serieus geld

De kolenexitplannen van AGL gaan Cannon-Brooks en Brookefield duidelijk niet snel genoeg. Eind februari 2022 boden de miljardair en de vermogensbeheerder samen A$7,50 per aandeel AGL om het energieconcern over te nemen en voor 2035 te transformeren tot een klimaatneutrale energieleverancier. Naast het overnamebedrag denken de beide kapers A$20 mrd te investeren in de ombouw van AGL. Als onderdeel van het transitieplan zouden de kolencentrales al in 2030 sluiten. De directie van AGL, dat op dat moment A$7,16 waard was op de Australische beurs, wees het bod af.

Afgelopen weekend verhoogden Cannon-Brookes en Brookefield het bod tot A$8,25 per aandeel. Opnieuw wees AGL het bod af, waarop de bieders stelden zich terug te trekken. Commentatoren speculeren dat het intrekken van het bod dient om de verhoudingen tussen aandeelhouders en directie op scherp te stellen. Het aandeel AGL zakt vandaag licht op de Australische beurs. Als een flinke koersdaling de intentie was dan lijkt de opzet niet geslaagd.

De laatste jaren is het onder pensioenuitvoerders, verzekeraars en vermogensbeheerders in de mode om geïnvesteerd vermogen te desinvesteren uit (delen van) de fossiele energiesector. De tent overnemen en de meest CO2-intensieve assets versneld maar beheerst uit bedrijf nemen is voor wie het zich kan permitteren een nog effectievere manier van klimaatactivisme. Inspirerende zet van Cannon-Brookes.


Bron: Guardian, RenewEconomy, PV Magazine / Imagecredit: AGL

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.