Startup zet Gelders huisvuil om in CO2-negatief bouwmateriaal

AVR Duiven, via Carbon8

De Britse startup Carbon8 bouwt op het terrein van de afvalenergiecentrale in Duiven (AVR) een installatie die uit de afvalverbranding afgevangen CO2 en vliegassen verwerkt tot een aggregaat, ofwel een grindachtig bouwmateriaal.

Welkom product uit twee afvalstromen

AVR wekt in Duiven warmte en elektriciteit op uit de verbranding van huisvuil uit Gelderland. De warmte levert het bedrijf aan wijken en bedrijven in Arnhem en Duiven, de elektriciteit gaat het net op.

De afvalverbrandingsoven verwerkt jaarlijks een kleine 400.000 ton afval en daarbij komt ook grofweg 400,000 ton CO2 vrij. Zo’n 15% daarvan vangt AVR sinds 2018 af, voor levering aan bedrijven in de glastuinbouw. Naast CO2 komen er bij de verbranding van afval jaarlijks ook tienduizenden tonnen bodem- en vliegas vrij. Bodemas bestaat uit onbrandbare resten die op de bodem van de oven blijven liggen, vliegas is de lichte fractie die wordt afgevangen uit de rookgassen.

Bodemas is al deels herbruikbaar als bouwmateriaal en bevat metalen die het terugwinnen waard zijn. De CO2 en vliegas zijn nog puur een kostenpost. Voor de CO2-uitstoot moet AVR emissierechten* afdragen, de vliegas moet AVR storten.

*Correctie 23 oktober 2020: Ik ging er blind vanuit maar afvalverbranders vallen niet onder het ETS. Bedankt voor het melden!


Beton en funderingsmateriaal uit vliegas en CO2

CO2 vastgelegd in mineralen

Het proces van de Britse startup Carbon8 maakt gebruik van de in Duiven afgevangen vliegassen en CO2. De vliegassen bevatten oxides van calcium en magnesium, die met CO2 reageren tot carbonaten.

Dankzij de reactie zijn CO2 en eventuele schadelijke stoffen uit de vliegas veilig vastgelegd, in minerale vorm. Carbon8 vormt deze carbonaten tot harde kleine bolletjes. De bolletjes zijn direct geschikt als funderingsmateriaal voor wegen of dienen als vervanger van mineraal aggregaat (meestal grind of gebroken graniet) in de productie van beton.

Omdat Nederlands huisvuil voor iets meer dan de helft bestaat uit etensresten, tuinafval en andere biogene stromen, telt de verbranding van dat deel van het huisvuil als hernieuwbare, CO2-neutrale energie. De CO2 die ook bij de verbranding van biomassa wel degelijk vrijkomt, is in de jaren daarvoor opgenomen door planten. Als de biogene CO2 wordt afgevangen en vastgelegd in funderingsmateriaal, is daarmee effectief CO2 uit de lucht onttrokken.


Een belangrijk deel van de oplossing tegen klimaatverandering

Het Britse Carbon8 heeft het proces in haar thuismarkt inmiddels in pilots bij meerdere afvalenergiebedrijven bewezen. Met de Franse cementproducent Vicat werkt Carbon8 al aan een installatie met een productiecapaciteit van zo’n 12.000 ton per jaar. De installatie in Duiven zal in eerste instantie 100 ton mineraal aggregaat produceren en betreft nadrukkelijk een pilot.

“Doel van de test is om de grindverwerkende keten aangehaakt te krijgen”, zegt Simon Frans de Vries, Manager Residues bij AVR. “Als het proces hier komend voorjaar bewezen is en de bouwsector dit materiaal wil toepassen, kunnen we in Duiven groeien naar ruim 6.000 ton per jaar.” Bij de afvalenergiecentrale van AVR in Rozenburg is de potentie nog groter: “Ruim 20.000 ton vliegas die in plaats van gestort nuttig kan worden toegepast.”

Pol Knops, expert in CO2-hergebruik en mineralisatie is enthousiast over de pilot. “We moeten toe naar negatieve emissies. Actief CO2 uit de atmosfeer onttrekken én permanent vastleggen.” Knops rekent voor dat in de eerste 100 ton aggregaat die Carbon8 en AVR produceren definitief 10 tot 20 ton CO2 zal zijn vastgelegd. De Vries bevestigt deze schatting.

De wereldwijde bouwsector is een grootverbruiker van aggregaat en beton en bij de productie van cement komt onvermijdelijk juist heel veel CO2 vrij. Afvangen, opslaan en/of hergebruiken van CO2 op de schaal van de mondiale bouwsector is een belangrijke stap in het beheersen van klimaatverandering. Het proces van Carbon8 sluit daar volgens Knops uitstekend op aan: “Economisch aantrekkelijk van afval naar een product waarin een groot volume CO2 voor altijd is opgeslagen.”


Bron: Carbon8 / Imagecredit: AVR Duiven, via Carbon8

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.