Australische kolencentrale van 2,9 gigawatt gaat 7 jaar eerder dicht

Nick Pitsas, via Wikimedia Creative Commons

Het Australische energieconcern Origin heeft aangekondigd de Eraring-kolencentrale in 2025 uit bedrijf te halen. Dankzij de opmars van hernieuwbare energie in Australië is doorproduceren met de centrale volgens Origin niet economisch.

Grootste kolencentrale dicht

De Eraring-kolencentrale draait sinds 1984 en bestaat uit 4 eenheden van 720 megawatt. De gefaseerde sluiting stond al gepland voor de periode 2030-2032 maar is nu door Origin naar voren gehaald.

“Eraring is een hoogwaardige centrale, gerund door een vakkundig en toegewijd team, dat zich al 4 decennia onvermoeibaar inzet voor de levering van betrouwbare energie”, zegt Frank Calabria, CEO bij Origin. “De laatste jaren werd echter duidelijk dat de opmars van hernieuwbare energie de vraag naar basislastvermogen heeft veranderd.”

Onder de Australische spelregels voor de elektriciteitsmarkt moeten uitbaters de sluiting van centrales minimaal 3 jaar van te voren aankondigen. Daar voldoet Origin zo dus precies aan. Het energiebedrijf werkte al aan een accu van 700 megawatt en 2.800 megawattuur voor de locatie van de kolencentrale. Mogelijk dat plan in een stroomversnelling komt.


Bepaald geen exportland voor groene waterstof

Eraring is qua vermogen de grootste van de vele steen- en bruinkoolcentrales die in Australië nog draaien. De centrale leverde in 2017 nog 17,8 miljard kilowattuur (kWh). In 2021 was dat teruggelopen tot 13,2 miljard kWh. De uitstoot daalde daarmee al van 15,5 tot 11,5 miljoen ton CO2. De 7 jaar eerdere sluiting zal in totaal (mijn schatting) nog zo’n 50 miljoen ton CO2-uitstoot voorkomen.

In het kader van de waterstofhype is vaak geopperd dat Nederland groene waterstof uit Australië kan importeren. Ook na de sluiting behoudt kolenstroom de overhand in de Australische elektriciteitsproductie. De Australische elektriciteitsproductie blijft daarmee vooralsnog aanmerkelijk CO2-intensiever dan de Nederlandse elektriciteit. Los van alle andere uitdagingen is import van groene waterstof uit Australië voorlopig dus het paard achter de wagen qua CO2-reductie.


Bron: Origin, via RenewEconomy / Imagecredit: Nick Pitsas, via Wikimedia Creative Commons 

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Mark schreef:

    Goed signaal dat zelfs in deze bijzondere tijd met tekorten en hoge prijzen zo’n besluit genomen wordt.

    Opmerking: Kolenstroom nu, is geen reden om geen groene waterstof te gaan ontwikkelen voor later!

    Om de energietransitie (dat is veel meer dan alleen ons stroomverbruik vergroenen) in voldoende mate te realiseren en de opwarming onder de twee graden te houden hebben we een moleculaire energiedrager als waterstof of afgeleiden (NH2, SAFS, etc.) hard nodig. Ik heb nog geen enkele studie gezien die dit waar kan maken zonder waterstof. Dus zo snel mogelijk mee beginnen om de energietransitie momentum te geven en in voldoende mate te realiseren.

  2. Kunenborg schreef:

    “50 miljoen ton CO2”

    Ik weet dat het wat naast het punt is, maar kun je al ingenieur niet het goede voorbeeld geven en (ook) de SI eenheid aangeven?
    Dan kunnen we wennen aan een Teragram (Tg).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.