Geen subsidie maar geld toe bij drijvend zonnepark in Portugal

EDP

Energieconcern Energias de Portugal (EDP) heeft in een veiling het recht verworven om een zonnepark van 70 megawatt te bouwen. Het drijvende zonnepark komt op het reservoir van de pompopslagcentrale Alqueva, in het zuiden van Portugal. 

Per kilowattuur 0,4ct naar de overheid

EDP won het Contract for Difference (CfD) met het bod om 0,4 eurocent per geleverde kilowattuur te betalen (!) aan de Portugese overheid. De negatieve garantieprijs geldt voor de eerste 15 jaar na oplevering van het zonnepark.

Het energieconcern verwacht deze negatieve prijs goed te maken door de met de veiling verworven aansluiting op het elektriciteitsnet optimaal te benutten. Bovenop de 70 megawatt zonnepanelen die EDP onder CfD zal exploiteren, bouwt het concern op dezelfde aansluiting nog eens 14 megawatt aan extra zonnepanelen én een windpark van 70 megawatt.

Het project komt naar verwachting in 2025 in bedrijf. De opbrengst van de extra zonnepanelen en het windpark zal EDP dan direct tegen marktprijs verhandelen. Na 15 jaar vervalt de CfD op de initiële 70 megawatt aan zonnepanelen en mag EPD ook dit deel van het project nog 15 jaar tegen marktprijzen exploiteren. EDP kondigde vorig jaar al de bouw van een kleiner drijvend zonnepark aan, ook op het reservoir achter de Alqueva-dam.


Bron: EDP, PV-Tech / Imagecredit: EDP


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.