Lijstjestijd 2020: De 7 meest aanstekelijke artikelen van het jaar

Christian Lue, via Unsplash Public Domain

Als artikelen extreem goed gelezen zijn, is dat is dat vaak terug te leiden tot meerdere superspreaders op Twitter of LinkedIn. In dit jaaroverzicht de meest gelezen en vermoedelijk ook meest aanstekelijke stukken van 2020.

Het hele land op slot! Stikstof en Urgenda?

Vorig jaar schreef ik tussen kerst en oud en nieuw over de grenzen waar Nederland in 2019 aan was gelopen. Destijds lag het land plat dankzij stikstof en PFAS. Mooi was die tijd, denkt ondernemend Nederland nu.

Ook het oordeel van de Hoge Raad in de Urgenda-klimaatzaak, pal voor de kerst van 2019, heeft tegen de verwachting in nauwelijks een stempel gedrukt op 2020. Het jaar liep duidelijk anders dan voorzien. Desondanks heeft niets in deze top 7 te maken met het thema dat 2020 wél domineerde. Voel je dus zeker niet bezwaard om deze stukken nog verder te verspreiden.


1.Raar maar waar. Een warmtepomp op aardgas bespaart aardgas

Begin dit jaar had ik het helemaal gehad met de kruistocht van een hoogleraar uit Eindhoven tegen de warmtepomp. In uiteenlopende media suggereerde hij dat elektrisch verwarmen met een warmtepomp meer CO2-uitstoot tot gevolg heeft dan verwarmen met een ketel op aardgas. Mogelijk geïnspireerd door deze hoogleraar maakte Zondag met Lubach in november dezelfde fout. Lees hier hoe een warmtepomp CO2 bespaart.


2.Een uitklapbaar zonnepark in Australië, voor Singapore

De energietransitie staat bekend als banenmachine. Extra werk voor dezelfde energie is echter niet zonder meer een voordeel. De Australische startup 5B maakt het mogelijk om tot 500 zonnepanelen per dag te installeren met slechts 3 man (m/v/x). Een artikel over een gigantisch Australisch zonnepark van 10 gigawatt dat zal leveren aan Singapore en gebruikmaakt van de modules van 5B schopte het tot de top 20.


3.Waardeloze docu over duurzame energie van Micheal Moore

In april publiceerden Jeff Gibbs en Michael Moore de film Planet of the Humans op Youtube. Deze ontmaskering van alles dat groen is schopte het zelfs tot het Journaal. Of nou ja, het FvD-journaal. Gestimuleerd door zure trollen die super benieuwd waren hoe ik over de film dacht schreef ik een opsomming van de onzin in de docu. Vervolgens deden dezelfde zure trollen hun uiterste best om mijn recensie te verspreiden. Teamwork!


4.Beste waterstoflobby, ook geschrokken van het biomassa-debacle?

Net zoals de import van CO2-neutraal hout uit de VS niet goed ‘voelt’, zal ook een tanker CO2-neutrale waterstof uit het Midden-Oosten mensen tegen de borst stuiten. Net als geïmporteerde biomassa zal ook geïmporteerde waterstof te schaars blijken om voor alles een oplossing te zijn. De lobby en de politici die het land gek maken voor waterstof als oplossing voor alles zijn angstvallig stil over de nadelen van waterstof. Dit gaat een keer mis.


5.Klein, niet al te duur en toch een miskoop: een dakwindmolen

Erg blij dat stuk zo goed gelezen is. Het is mooi dat een groeiende groep particulieren bereid is om te investeren in de energietransitie. Het is beroerd dat een groeiende groep ondernemers daar misbruik van maakt. Koop géén kleine windturbines voor op het dak. Tenzij het puur voor de hobby is. Bestel dan vooral zelf in China.


6.Per kilo tot 500x meer energie uit zonnepaneel dan uit steenkool

Tegenstanders van windturbines en zonnepanelen maken nog al eens een punt van energiedichtheid. Die zou voor wind en zon veel te laag zijn, waardoor hernieuwbare energie geen alternatief kan zijn voor fossiele brandstoffen. Als iemand de plaat van de ‘te lage energiedichtheid van zonnepanelen’ maar blijft grijsdraaien, vraag ik waarom satellieten zonnepanelen hebben. Juist in de ruimtevaart telt tenslotte elke kilo. 


7.Duurste spruitjes ooit dankzij VVD, 50Plus, Wilders en Baudet

In de Utrechtse wijk Overvecht is de helft van de woningen aangesloten op een warmtenet. Een aantal van deze bewoners gebruikt nog wel aardgas, maar alleen in de keuken. De gasleiding voor dit kookgas is voor 2.400 woningen over 4 jaar afgeschreven. Als het ergens logisch is om een wijk aardgasvrij te maken dan is het hier. Maar helaas, de switch van gasfornuis naar inductiekookplaat bleek voor de politiek toch echt te eng.


Imagecredit: Christian Lue, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.