Eerste turbines onderweg voor subsidievrij offshore windpark HKZ

Siemens Gamesa
Opnieuw relevant: 19 april 2022 | Oorspronkelijke gepubliceerd: 27 november 2019

Op de Tweede Maasvlakte zijn de eerste (8?) offshore windturbines ingescheept voor installatie in het windpark Hollandse Kust Zuid. Vattenfall won in 2018 en 2019 de tenders om dit volledige windpark van 1.540 megawatt zonder subsidie te realiseren. SiemensGamesa levert de 140 turbines van 11 megawatt, die volgens planning in de zomer van 2023 operationeel moeten zijn. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 27 november 2019.

Eerste subsidievrije windpark krijgt molens van liefst 11 MW

Vattenfall heeft windturbineleverancier Siemens Gamesa gecontracteerd voor de levering van ±70 windturbines. De beide concerns verwachten dat het windpark voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort in 2023 volledig operationeel is.

Uitbreinding tot 140 stuks vrijwel zeker

Het Zweedse energieconcern Vattenfall won in 2018 de tender voor het Nederlandse eerste subsidievrije* windpark, dat bij ingebruikname in 2023 waarschijnlijk ook ’s werelds eerste subsidievrije offshore windpark zal zijn.

Vandaag maakt Vattenfall bekend dat het gebruikmaakt van de nieuwste turbines van Siemens Gamesa, die per stuk een vermogen van tot 11 megawatt leveren. “We zijn dankbaar voor het vertrouwen van Vattenfall”, zegt Andreas Nauen, CEO van Siemens Gamesa Offshore. “Leveren van schone energie tegen zo laag mogelijke kosten is een gemeenschappelijk doel.”

Offshore wind voor 3 miljoen huishoudens

Na de gunning van windpark Hollandse Kust 1+2 vorig jaar werd in juli 2019 bekend dat Vattenfall ook de tweede helft van het windpark (3+4) mag bouwen. Eveneens zonder subsidie. Het is vrijwel zeker dat Siemens Gamesa ook dit deel van het windpark van dezelfde turbines voorziet. Met grofweg 1.500 megawatt aan vermogen levert het totale windpark jaarlijks zo’n 5 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik, evenveel als 3 miljoen huishoudens jaarlijks verbruiken.

*Tennet realiseert voor Vattenfall de aansluiting van het windpark op het Nederlandse elektriciteitsnet. Dat is geen subsidie. Wel helpt het Vattenfall om het project zonder subsidie rendabel te krijgen.

Bron: Siemens Gamesa / Imagecredit: Siemens Gamesa

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.