Forse energiebesparingen met vloeibare zwembadafdekking Heatsavr

Vrijwel elke Nederlandse gemeente heeft op zijn minst één zwemparadijs, een voorziening die vooral op jonge ouders en schoolgaande jeugd grote aantrekkingskracht heeft. Veel openbare zwembaden zijn ondanks de populariteit verlieslijdend, de kaartverkoop is vaak onvoldoende om loonkosten, gebouwbeheer, waterzuivering en de energiekosten te dekken.

Kosten besparen in openbare zwembaden

Met name op het vlak van energieverbruik valt nog veel te winnen. De meeste zwemmers voelen zich lekker bij een watertemperatuur van ± 23° C. In Nederland is de buitenlucht grote delen van het zwemseizoen een stuk koeler. Hoe groter het temperatuurverschil tussen het badwater en de lucht erboven hoe sneller het water verdampt.

Juist het verdampen vreet in zwembaden de meeste euro’s. Rem je het verdampen dan is het nauwelijks nog nodig water bij te vullen, hoeft er dus ook minder water verwarmt te worden, worden er veel minder chemicaliën verbruikt en kan de ventilatie (bij binnenzwembaden) een flink aantal tandjes terug. Voor overdekte zwembaden is een drogere lucht ook veel beter voor het gebouw; chloorhoudende waterdamp vreet stalen constructies weg en ook vochtintrek in beton moet koste wat kost voorkomen worden.

Zwembadafdekking voorkomt verdamping

Energie en kosten besparen begint dus met het remmen of stoppen van verdamping. In particuliere zwembaden (vaak klein en rechthoekig) gaat dit uitstekend met een vaste isolerende afdekking. Voor grote openbare zwembaden, met vaak fantasierijke vormen en een veel intensiever gebruik, is een vaste afdekking lastig te realiseren en daarna ook moeizaam te onderhouden. Uitrolbare afdekkingen worden voor veel geld aangelegd maar raken vaak al veel te snel beschadigd en dikwijls in onbruik.

Simpel en direct besparen met Heatsavr

In Canada is al ruim twintig jaar geleden een alternatief voor de toch wat gebrekkige zwembadafdekking op rol ontwikkeld; een vloeibare zwembadafdekking. Gemaakt uit ingrediënten die ook in huidverzorgingsproducten worden verwerkt vormt deze flexibele afdichting zich automatisch naar de vorm van het zwembad.

De biologisch afbreekbare substantie voel of zie je niet tijdens het zwemmen, toch remt deze tot 50% van het verdampen. Tijdens het zwemmen mengt Heatsavr met het zwemwater maar al een kwartier nadat de laatste zwemmer het bad heeft verlaten drijft het goedje omhoog en trekken de moleculen elkaar aan zodat een sluitende afdichting ontstaat.

Natuurlijk werkt deze dunne laag, slechts 1 à 2 moleculen dik, iets minder goed dan een echte isolatiedeken maar de vloeibare versie is ook weer stukken goedkoper. Zowel in aanschaf als in onderhoud. Om de vloeibare zwembadafdekking te gebruiken volstaat de installatie van een pompje. Deze doseert per dag ongeveer 1 ml Heatsavr per vierkante meter zwembadoppervlak.

Onder de vlag Amsterdam Smartcity programma behaalt onder andere het Amsterdamse sportfondsenbad al jaren mooie resultaten met Heatsavr, inmiddels zijn reeds vele andere zwembaden ook overstag en worden er jaarlijks tienduizenden euro’s bespaard. Toch een zeer mooie score voor iets dat je als zwemmer zelf helemaal niet ziet of merkt!

Meer info: Heatsavr
ImageCredit: emmalemma

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ivo schreef:

    Wel beetje jammer dat ze in het filmpje in de ene wel spul bijgooien en in de andere niet. Ik geloof best dat het goed werkt, maar dit werkt toch wel twijfel in de hand.

    • Thijs schreef:

      Je bedoelt dat er placebo-Heatsaver bij had gemoeten? Scheutje water om het niveauverschil te compenseren was correct geweest inderdaad.

      Vooral het temperatuurverschil spreekt echter tot de verbeelding. Kan natuurlijk fake zijn, een labjas en een veiligheidsbril maken van een webfilmpje nog geen wetenschap, maar laten we uitgaan van het goede in de mens;).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.