Filabot voor cradle to cradle 3D-printen

Printercartridges voor tweedimensionale prints zijn al absurd duur, voor een dimensie extra betaal je je helemaal scheel. Nu is 3D printen natuurlijk nog een technologie in opkomst maar de kans is groot dat ook in deze branche het ‘razor & blades model‘ snel zijn intrede zal doen. Filabot springt in dit gat en zet o.a. lege waterflesjes en mislukte 3D-prints om in voordelig vers printmateriaal.

Plastics thuis hoogwaardig recyclen

Van de gemiddelde consument kan je niet verwachten dat hij verschillende plastics op type sorteert en als zodanig gescheiden aanbiedt voor hergebruik. Achteraf scheiden is omslachtig maar voor hoogwaardig hergebruik desondanks noodzakelijk. Zolang plastics als heterogene mix worden ingezameld is een tweede leven als diesel daarom misschien wel het hoogst haalbare.

Wanneer huishoudens en bedrijven zelf echter direct kunnen profiteren van het hergebruik wordt sorteren op recyclingcode plotseling een kleine moeite. Een combinatie van een 3D-printer en de Filabot maakt precies dat mogelijk.

Driedimensionaal printen met hergebruikt filament

3D-printen kan op verscheidene manieren maar een van de eenvoudigste en populairste is  ‘fused deposition modeling’. Hierbij wordt soort plastic garen (filament) gesmolten en laag voor laag aangebracht op het werkstuk. Dit garen is helaas vrij prijzig, voor een printje van een kilo ben je alleen aan materiaal vaak al drie tientjes kwijt.

Filabot smelt overbodig plastic om en spint het tot een nette rol 3D-printer garen. Zo is het mogelijk verscheidene verpakkingen maar ook eerder geprinte 3D prototypes om te zetten voor hergebruik in het printproces. Filabot heeft zijn Kickstarter doel ruimschoots gehaald en zal hopelijk zeer binnenkort een kleine bijdrage leveren aan de circulaire economie.

Bron & ImageCredit: Kickstarter

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.