RWE schakelt warmtenet over op subsidievrije windstroom

RWE Kaskasi

Het Duitse energieconcern RWE heeft de aanbesteding voor het windpark Hollandse Kust West VII gewonnen. Voor dit kavel konden inschrijvers het verschil maken met toepassingen en innovaties op het vlak van systeemintegratie. 

600 MW waterstof, 225 MW warmte

Hollandse Kust West (HKW) komt op 53 kilometer uit de kust bij IJmuiden en levert straks met ruwweg 1.500 megawatt aan windturbines subsidievrij zo’n 6% van het (huidige) Nederlandse elektriciteitsverbruik.

Met de winst van kavel VII mag RWE de helft daarvan realiseren. “Het winnen van deze offshore locatie betekent RWE’s toetreding tot de Nederlandse offshore windmarkt, een van onze belangrijkste strategische groeimarkten in Europa”, zegt Roger Miesen, CEO RWE Generation. “Hollandse Kust West VII zal in belangrijke mate bijdragen aan de energietransitie door stroom te produceren voor bijna één miljoen huishoudens.”


Systeemintegratie met warmtenetten en elektrolyse

In aanvulling op de windturbines op zee realiseert RWE binnen dit project op land ook 600 MW aan elektrolysers en 225 MW aan elektrische boilers voor de levering van warmte. Bij het inschrijven op de aanbesteding in mei 2022 kondigde RWE aan dat het concern een groot deel van deze onshore investeringen in Groningen en Brabant zal doen.

De inzet van deze installaties zal meebewegen met de beschikbaarheid van de windstroom en in het geval van de boilers ook met de behoefte aan warmte. Als het koud is en goed waait kan een  elektrische boiler de warmtelevering aan een warmtenet overnemen van een kolen- of gascentrale.

Energieconcern Vattenfall realiseert bijvoorbeeld zo’n elektrische boiler van 150 megawatt bij haar gascentrale in Diemen. RWE levert in Brabant met de Amercentrale op biomassa en kolen nu tot 350 MW warmte aan woningen en tuinbouw.


Gunning tweede helft HKW volgt eind 2022

In mei 2022 maakten naast RWE nog eens 5 partijen bekend mee te dingen naar de windkavels Hollandse Kust West VI en VII. RWE dingt net als de 5 andere gegadigden nog mee naar het kavel VI, waar de Rijksoverheid aanstuurt op toepassingen en innovaties die de ecologie bevorderen. Eind dit jaar is bekend welke partij dit kavel mag exploiteren.

Kaart met het betreffende kavel VII en het nog te gunnen kavel VI.


Bron: RWE, Rijksoverheid / Imagecredit: RWE

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. kees schreef:

    Hoi thijs, is er al iets bekend over de prijs, betaalt RWE er nog iets bij 9f is het “alleen” zonder subsidie?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.