Universiteit Twente bouwt duurzame energiecentrale op basis van pyrolyse olie

Mooi mooi! De Universiteit Twente gaat vanaf 2015 voor de helft in zijn eigen energiebehoefte voorzien met een biomassa-energiecentrale. De op bio-olie gestookte energiefabriek gaat iets minder dan de helft van de elektriciteit voor de UT opwekken en zal meer warmte leveren dan de Universiteit zelf nodig heeft (het overschot wordt geleverd aan het plaatselijke warmtenet).

Snelle pyrolyse: In 2 sec. van houtsnippers naar bio-olie

De centrale gaat draaien op pyrolyse-olie, een type biodiesel gevormd in een proces dat jaren geleden grotendeels aan de Twentse Universiteit ontwikkeld is. De UT-spin-off Biomass Technology Group (BTG), die destijds uit het onderzoek ontstond, wordt leverancier van de duurzame brandstof.

Pyrolyse is een chemisch proces waarin biomassa (houtsnippers, stro, snoeiafval, etc.) wordt blootgesteld aan flinke hitte, zonder dat er zuurstof wordt toegevoerd. Hierdoor verdampt de biomassa zonder dat deze verbrandt (goed te vergelijken met torrefactie, ook een UT-speerpunt). Na koelen slaat de de damp neer als een olie. BTG heeft deze techniek geoptimaliseerd en tegelijkertijd flink versneld. De biomassa wordt eerst fijn gemalen en daarna zeer snel verhit tot 350 à 500 °C.

Het omzetten van de grove biomassa tot pyrolyse olie kost energie, gemiddeld genomen tussen de 5 en 15 procent van de oorspronkelijke energie-inhoud van de biomassa. Grote voordeel van het proces is dat je een heterogene vaste biomassa omzet in een homogene vloeibare brandstof. Veel makkelijker te transporteren en gecontroleerder te verbranden. Hieronder een filmpje van BTG:

Duurzame innovatie, direct op de UT campus

Een van de eindcriteria bij het vak ‘Biomassa’, onderdeel van het curriculum van Sustainable Energy Technology (mijn studie), is het doorrekenen van een plan om de gehele campus van de Universiteit Twente met biomassa van energie te voorzien. Erg leuk dat zo’n scenario nu, voor een groot deel althans, werkelijkheid wordt.

Tijdens de uitwerking van die plannen bleek al wel dat een dergelijk scenario geen geld op zal leveren, ook deze centrale zal voor een belangrijk deel draaien op subsidie. De overheid zal het verschil in kosten tussen conventionele energie en die uit de eigen centrale compenseren. Naar schatting voor ongeveer 30 miljoen euro, verspreid over de komende 12 jaar.

Dat mag een inspirerende nieuwe energietechnologie, midden op een universiteit vol aanstormende werktuigbouwkundigen en chemici, zeker kosten. Een betere plek voor een pilotplant kan je je haast niet wensen. Goed ook dat het om slechts de helft van de energiebehoefte gaat, blijft er mooi ruimte voor een windturbine, zonnepanelen of andere mooie en leerzame energieprojecten!

Bron: BNR
ImageCredit: goocis @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.