Strontgolf na explosie mestsilo

Op een boerderij in Rijkevoort is een mestsilo ontploft, in de betreffende silo zat 1,5 miljoen liter mest. De boerderij en het land is grotendeels bedekt en besmeurd met poep.

Dit is een bijdrage van trouwe lezer Ivo. Hebt u zelf zin ook eens een stuk voor Wattisduurzaam.nl te schrijven? U bent van harte welkom, kijk hier voor de mogelijkheden!

Stronttsunami in Rijkevoort

Waarom lees ik dit soort grappig ramptoerisme op een weblog voor duurzaamheid hoor ik u vragen? Ik zie hier een bewijs van de enorme kracht die mest in zich heeft, en dat deze energie niet verspild moet worden, maar vooral ook niet te licht moet worden opgevat.

Bij mijn weten was deze silo niet gericht op het opslaan en verwerken van de energie die in bio-afvalstoffen als poep zit, maar het is wel duidelijk dat men grote hoeveelheden bio-gas niet moet zien als lief en schattig groen alternatief voor gas dat lekker veilig uit de gasleiding naar binnen komt. Het is gewoon een grote hoeveelheid gas en dat kan gevaarlijk zijn.

Buitengewoon veel kracht

Om de kracht nog heel even te benadrukken, volgens de site van de NOS: “De explosie heeft een ravage aangericht op de boerderij. Een deel van het bedrijf is ingestort. Een heftruck werd door de kracht van de explosie de lucht in geslingerd.” Klik hier voor beeldmateriaal en schrik terwijl je een stiekeme bulderlach onderdrukt.

Mestdam

Gelukkig hebben we hier te maken met een nuchtere boer die ook onder vrij extreme en onverwachte omstandigheden goed bleef nadenken. Hij heeft snel na de explosie een dam gebouwd om de meststroom te stoppen, volgens een woordvoerder van het betreffende waterschap heeft hij hiermee verdere milieuschade voorkomen.

Bron: NOS & NOS op 3
ImageCredit: MidnightA @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.