Emissievrij boren naar aardwarmte op 2800 meter diepte

Joshua Earle, via Unsplash Public Domain

Het IJslandse energieconcern Landsvirkjun breidt de geothermische energiecentrale Theistareykir in het noordoosten van IJsland uit tot 135 megawatt (MW). De centrale heeft nu een vermogen van 90 MW.

Boren op geothermie

De eerste 2 turbines van 45 megawatt kwamen in 2017 en 2018 in bedrijf. Landsvirkjun start nu met de realisatie van 2 nieuwe boorputten.

De boren draaien emissievrij, op elektriciteit uit de huidige centrale. Het boren zal zo’n 4 maanden duren, met een vermogen van 4 MW. Ten opzichte van een boorinstallatie op diesel bespaart het boren op geothermie dus flink wat CO2-uitstoot.

Landsvirkjun boort diagonaal vanaf de huidige centrale af, tot een diepte van circa 2800 meter. De nieuwe putten heten officieel nog exploratieputten maar het energieconcern verwacht ze in productie te nemen en daarmee het vermogen van de centrale met 45 megawatt te verhogen. In september 2023 zal het boren naar verwachting klaar zijn. Dan zal blijken of de proefboringen inderdaad direct geschikt zijn als productieputten.

Aan de andere kant van IJsland, in het zuidwesten bij Reykjanes, is een aardwarmtecentrale zelfs zonder nieuwe boring uitgebreid. Uit de restwarmte van de bestaande centrale van 100 MW wordt vanaf nu nog eens 30 MW extra elektriciteit geproduceerd. Bij elkaar is geothermie in IJsland goed voor bijna 800 MW en voor zo’n 30% van de totale elektriciteitsproductie. De rest van de elektriciteit komt op IJsland vrijwel volledig uit waterkracht.

Hieronder een video van de bouw van de huidige Theistareykir centrale (IJslands gesproken).


Bron: Think Geoenergy / Imagecredit: Joshua Earle, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Robby schreef:

    Aardwarmte is niet hernieuwbaar. Het is de rest energie van de vorming van de aarde. Er wordt geen nieuwe aardwarmte gevormd. Als we de aardwarmte gaan ontginnen op de schaal dat we nu fossiele brandstoffen gebruiken gaan we de levensduur van het aardmagnetisch veld inkorten. Geen magnetisch veld, geen atmosfeer : zie Mars. De installatie waarvan sprake zal misschien de levensduur van het magnetisch veld maar enkele dagen inkorten, maar het eerste vat olie had ook geen significante invloed op het klimaat…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.