Zonnehitte en biomassa geven bodemenergie een boost

Mike Gonzalez, via Wikimedia Creative Commons

Het Italiaanse energieconcern Enel Green Power heeft in Toscane een geothermiecentrale uitgerust met een biomassaketel. De biomassa-bijstook verhoogt de jaarproductie van de hybride energiecentrale met 30.000 megawattuur.

Lokale biomassa voor 40 procent extra groene stroom

Enel Green Power (EGP) heeft een van zijn aardwarmtecentrales in thuisland Italië voorzien van een houtgestookte ketel. Dankzij de upgrade levert de duurzame elektriciteitscentrale nu 18 megawatt, 5 megawatt meer dan op alleen aardwarmte.

“Met hybride technologie verleggen we de grens van wat qua prestaties mogelijk is met duurzame energiebronnen”,  zei Francesco Venturini, CEO van EGP, toen zijn bedrijf in 2014 het besluit nam voor de upgrade. “De integratie van biomassa en bodemenergie is een innovatie die we bij de ontwikkeling van andere duurzame energieprojecten kunnen herhalen.”

De innovatieve warmtecentrale is begin mei 2016 officieel in gebruik genomen. Enel Green Power heeft € 15 mln in de uitbreiding gestoken. Het duurzame energieconcern belooft de houtsnippers die het in de Cornia 2 centrale meestookt te betrekken uit verantwoord beheerde productiebossen. Als extra eis stelt EGP dat de biomassa binnen een straal van 70 kilometer rond het energieproject is geproduceerd.

Hybride hernieuwbare elektriciteit

https://youtu.be/U_kayrbkkus

De nieuwe biomassaketel verhoogt de werktemperatuur van de bestaande centrale tot 370 à 380 graden Celsius. De aardwarmte van 150 graden, die in de oude situatie de centrale direct aandreef, dient nu als voorverwarming voor de nieuwe ketel op houtsnippers.

De hybride opstelling optimaliseert de druk en temperatuur van de stoom waarop de centrale draait. De efficiëntie van een stoomturbine is namelijk direct gerelateerd aan het verschil tussen de maximum stoomtemperatuur en de temperatuur van het koelwater.

Enel Green Power heeft hetzelfde principe eerder toegepast bij zijn Stillwater-geothermieproject (video) in de Verenigde Staten. De warmte die uit de bodem komt is ook hier constant, maar de koeling die de centrale gebruikt is direct afhankelijk van de buitenlucht. Op zonnige dagen is daarmee het verschil tussen de maximale stoomtemperatuur en het koelwater veel kleiner dan in koele winternachten.

EGP compenseert dit nadelige effect met een zonnewarmtecentrale die de stoomtemperatuur verhoogt, juist op de momenten dat de aardwarmte alleen tekortschiet. Dankzij dit hybride systeem, plus een conventionele zonnepanelencentrale, heeft de Stillwater-centrale het hele jaar door een constante output.

Enel Green Power is wereldwijd actief met duurzame energieprojecten. Recent won het in Mexico een tender voor een zonnepark dat duurzame stroom zal leveren tegen de extreem lage prijs van 3,6 dollarcent per kilowattuur. Inmiddels is dat prijsrecord alweer verbroken door een aanbesteding in Dubai, met een prijs van 2,99 dollarcent per kilowattuur.

Bron: Agi, Enel Green Power / Imagecredit: Mike Gonzalez, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 26 jul 2016

    […] van de doorbraakcoalitie. Windparken en zonnecentrales leveren, aangevuld door waterkracht, biomassa en aardwarmte, nu al een betrouwbare energievoorziening. Met opslag van energie in zonnewarmtebuffers, stuwmeren […]

  2. 06 aug 2016

    […] als de zonnewarmte tekortschiet, of een geothermische centrale die zijn output verhoogt met naverwarming door de zon. Ook turbines op aardgas of biogas sluiten naadloos aan op een […]