NOS: ‘Windenergie onnodig duur’

Een leuke scoop van de staatstelevisie vanochtend; de overheid houdt de subsidie voor windturbines bij particulieren (boeren) kunstmatig hoog. Zo concurreren deze particuliere windboeren minder met grotere windparken waarvoor we als BV Nederland gezamenlijk de erfpacht opstrijken.

Erfpacht windparken kunstmatig (te) hoog

De grondprijs voor windparken zou tot wel tien keer hoger liggen dan die voor kolencentrales, volgens de NOS ‘een goudmijntje voor individuele boeren met een windmolen’. Klinkt mij iets te tendentieus en windenergie zit toch al in de hoek waar de klappen vallen in de publieke opinie.

De nuance die in ieder geval onvermeld blijft is dat een kolencentrale een fabriek is op een terrein met een bestemmingsplan dat bij fabrieken past. Windparken staan bij voorkeur waar het vaak en goed waait, veelal natuurgebied, en pas met de voorzichtige uitvoering van het Energieakkoord lijken dat soort locaties als zodanig in provincieplannen te worden ingetekend.

Dat er in vierkante meterprijs wordt gedifferentieerd is daarom wel te billijken. Al blijft 10x hoger wel fors, zeker in het licht van de ambities in het Energieakkoord die toch door dezelfde overheid worden onderschreven.

Credit: Chemtec @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.