Rockstart Accelerator Demoday April 2014

Afgelopen donderdagmiddag plaatsten negen zeer ambitieuze groene start-ups een voorlopige kroon op hun harde werken. In Amsterdam Noord presenteerden ze de resultaten van 100 dagen keihard knallen binnen de Rockstart Smart Energy Accelerator.

Duurzaam met gadgets en web-businessmodellen

Undercurrent, een mooie industriële zaal aan de Amsterdamse NDSM-werf, zat afgelopen donderdag helemaal vol met investeerders, journalisten en vertegenwoordigers van de partners die de start-ups reeds hadden aangetrokken. De concepten van de 9 start-ups liepen sterk uiteen maar een gemene deler was toch zeker de grote synergie met nieuwe webgebaseerde technologie en trends.

Tussen de pitches onder andere Dreamups, dat het opensource concept uit de softwarewereld vertaalt naar crowdsourcing voor o.a. duurzame energie, 3D-printen en robotica. Ook helemaal web-meets-sustainability was het gamification concept van The City Game, een spel dat recyclen en energiebesparen stimuleert door competitie met je vrienden en/of buurtgenoten.

Omdat je met duurzaamheid niet vroeg genoeg kan beginnen nog een spelletje; CareToSave ontwikkelde een Ipad-spel, gekoppeld aan een (ge3Dprinte) ijsbeer die het werkelijke energieverbruik binnenshuis weergeeft door te verkleuren. Het spel maakt kinderen op een speelse manier bewust van energieslurpers binnen het huishouden, het ultieme doel is dat de kinderen de ouders wat dat aangaat gaan opvoeden ;).

 

Crowdfunding en circulaire economie

Iets dichter bij de fysieke wereld; We Share Solar, een crowdfunding concept voor mensen die zelf geen geschikte locatie voor zonnepanelen (of juist reeds een vol dak) hebben. De start-up begon met een zonnedak voor het station van FC Groningen en maakte tijdens zijn pitch bekend dat investeerders vanaf nu ook kunnen intekenen voor panelen op de Amsterdam Arena.

Verder was er Bundles, een leaseconcept voor wasmachines dat mensen voor een vast maandbedrag beschikking geeft over de zuinigste wasmachines die ook nog eens het langst meegaan. Beter voor portemonnee en milieu. Dat ook windturbines veel langer meekunnen dan tot op heden gebruikelijk is probeert miniPower aan te tonen. Afgeschreven windmolens die in Nederland en Duitsland worden vervangen door versies met hogere vermogens worden verscheept naar landen als Turkije en Griekenland, om aldaar nog jaren energie te leveren.

Tijd voor het echte werk

De eerste 100 dagen van de accelorator zitten erop. De pitches hebben invloedrijke mensen geïnspireerd en op de borrel na afloop zijn misschien reeds wat eerste dealtjes gesloten. Nu is het zaak voor alle start-ups om het harde werken voort te zetten en de wereld daadwerkelijk een beetje te veranderen.

WattisDuurzaam blijft de ontwikkelingen natuurlijk volgen en zal zo af en toe enkele Rockstartdeelnemers wat nader uitlichten. Binnenkort wellicht ook video’s van de pitches.

Bron & ImageCredit: Rockstart

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 13 jun 2015

    […] en CareToSave, twee start-ups uit Rockstart’s eerste Smart Energy Accelerator, zijn momenteel druk aan het crowdfunden om de eigen vernieuwende plannen te […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.