DNA-test voor vleermuizen biedt hoop voor voortgang isolatie

Nils Bouillard, via Unsplash Public Domain

De isolatiebranche en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) menen op basis van luchtmonsters betrouwbaar te kunnen vaststellen of vleermuizen in een spouwmuur aanwezig zijn.

Energiebesparing en ecologie in conflict

De Raad van State oordeelde in augustus 2023 dat een camera-inspectie van een spouwmuur voorafgaand aan het aanbrengen van isolatie niet volstaat om vleermuizen te beschermen volgens de Wet natuurbescherming.

Sindsdien is voor de hele isolatiemarkt duidelijk dat uitvoeriger – en dus duurder – onderzoek nodig is om te voorkomen dat vleermuizen opgesloten raken tussen nieuw aangebrachte isolatie. Goed nieuws voor de bescherming van vleermuizen maar balen voor iedereen die net toe was aan een comfortabeler en energiezuiniger huis. En voor de isolatiebedrijven, die zonder inspectie of ontheffing conform de natuurkalender alleen in de nazomer en maart aan de slag mogen.


Nieuwe opsporingsmethode moet nog door de keuring

Uit onderzoek in opdracht van de NVDE en branchevereniging Isolerend Nederland komt nu een DNA-toets naar voren als kansrijke onderzoeksmethode. Bemonstering van de lucht in de spouw zou aanwezigheid van vleermuizen moeten detecteren, ook daar waar een camera-inspectie de vleermuzien over het hoofd ziet. Als deze toets geen vleermuis-DNA detecteert, zou aanbrengen van isolatie ongeacht het jaargetijde mogelijk zijn.

“Met nieuwe, nog te valideren opsporingsmethoden kunnen we zowel de vleermuizen als het gevelisolatietempo redden,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE. “Het is hard nodig dat die opsporingsmethoden, in aanvulling op de tijdelijke werkwijze, snel kunnen worden ingezet, anders valt een groot deel van de arbeidscapaciteit in de isolatiesector blijvend weg. Dan moeten te veel bewoners te lang wachten op een geïsoleerd huis.”


Update 14:00: Bij publicatie van de oorspronkelijke versie van dit bericht was mij niet helder hoe de goedkeuringsprocedure verloopt. De NVDE verduidelijkt per mail dat een validatietraject voor de DNA-toets loopt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In het kader van de Wet natuurbescherming is de provincie het bevoegd gezag en dus de partij die een nieuwe opsporingsmethode al dan niet toelaat. De NVDE hoopt dat daarbij tussen provincies geen verschillen ontstaan.


Als deze nieuwe opsporingsmethode op korte termijn inderdaad de keuring doorstaat, maakt dat het mogelijk jaarlijks tienduizenden woningen extra te isoleren zonder directe negatieve impact op aanwezige vleermuizen. Om de afnemende toegankelijkheid van spouwmuren als verblijfplaats te compenseren raadt de Zoogdiervereniging het plaatsen van vleermuiskasten en andere alternatieve verblijven aan.

Bron: NVDE


Bron: Algemeen Dagblad, NVDE, Zoogdiervereniging / Imagecredit: Nils Bouillard, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.