$985 per bespaarde kilowatt; Schone scherpe scheermesjes

Ken Kistler, via PublicdomainPictures

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Lucratief uitstelgedrag in New York, trigenerator in Berlijn, energieopslag in Den Bosch, zonnepanelendeal in Vaassen en duurzame rap in Zoeterwoude.

1.In New York is energiebesparen nu ongekend aantrekkelijk

De Amerikaanse energieleverancier Con Edison biedt zijn klanten een buitenkansje om energiebesparingen door te voeren. Wie in de New Yorkse wijken Queens en Brooklyn zijn stroomverbruik tussen 16:00 en middernacht met een kilowatt verlaagt, krijgt $ 985 bijgestort. Daarvoor moeten de klanten de reductie in het gevraagde vermogen wel een zomer lang volhouden. Investeringen in LED-verlichting en efficiëntere airconditioners zijn daarom populair. Dankzij het programma kan Con Edison een investering van $ 1,2 mrd in het lokale elektriciteitsnetwerk uitstellen.

2.Duitse scheermesjesfabriek bespaart 2.600 ton CO2

Met een upgrade van de energievoorziening reduceert cosmeticaproducent Procter & Gamble (P&G) zijn CO2-uitstoot met 2.600.000 kilo per jaar. Energieconcern E.on bouwt bij de P&G fabriek in Berlijn een warmtekrachtcentrale die ook koude levert. Dankzij de trigenerator van 2 megawatt daalt vooral het energieverbruik voor koeling sterk; 2.500 megawattuur per jaar minder. De nieuwe koeler verbruikt ook 86 procent minder water. Eind dit jaar neemt P&G de WKK in gebruik en zijn de scheermesjes en shampoos die uit de fabriek rollen weer een stap schoner.

3.In een dag bijgepraat over actuele kansen van energieopslag

Op 21 september 2016 vindt het congres Smart Storage Solutions plaats. In de Brabanthallen in Den Bosch spreken onder meer Anil Srivastava, CEO van de Zwitserse accuproducent Leclanché, en Bart Hoevenaars, verantwoordelijk voor de grotere Tesla-accu’s in de Benelux. Ook energieopslagexperts van Alliander, TNO, DNV GL en SMA komen aan het woord. Hiernaast een impressie van Smart Storage Solutions 2015.

4.Zonnige deal voor Nederlandse hightech machinebouwer

Tempress Systems uit het Gelderse Vaassen maakt machines voor de productie van zonnepanelen. Plasma zet hierin ‘kale’ silicium wafers om tot efficiënte zonnecellen. Wie precies wil weten hoe dat werkt, zoekt op plasma-enhanced chemical vapor deposition. Voor de duurzame chauvinisten onder ons is de takeaway dat Tempress een forse order heeft ontvangen. Een (niet genoemde) PV-producent uit Azië maakt jaarlijks 400 megawatt aan zonnepanelen met de machines uit Vaassen. Jammer voor de chauvinisten; Tempress is inmiddels een volle dochter van het Amerikaanse Amtech.

5.Heineken zoekt street cred voor zijn duurzaamheidsrapport

Bierbrouwer Heineken investeert in grote zonnedaken, heeft een klein windpark bij zijn brouwerij, voert reststromen aan koeien en distribueert zijn bier met elektrische vrachtwagens. Dat is allemaal te lezen in het duurzaamheidsrapport maar dat leest geen hond daarvoor moet je 18+ zijn. Voor de jongeren onder ons heeft rapper Blaxtar daarom de highlights verfrissend op een rij gezet. Gemist in april, via Britse omweg alsnog in beeld.

Imagecredit: Ken Kistler, via PublicdomainPictures

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.