Meer comfort en minder energiegebruik komende winter

Erik Mclean, via Pexels

Het verduurzamen van je woning levert voordelen voor het milieu en voor je eigen portemonnee. Met deze energiebesparende maatregelen bespaar je op je energierekening en je klimaatimpact.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Takkenkamp.

Isoleren: comfortabel en energiebesparend

Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen is spouwmuurisolatie. Een spouwmuur bestaat uit een binnenmuur en een buitenmuur met daartussen een holle ruimte, de spouw. Door deze spouw te vullen met isolatiemateriaal beperk je het warmteverlies via de muren.

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is wel een klus die het best aan professionals overlaat. Voor muurisolatie kun je naast spouwmuurisolatie ook denken aan andere methoden zoals binnenmuurisolatie of buitenmuurisolatie, dat kun je als je handig bent wellicht zelf.

De vloer isoleren kan ook op verschillende manieren, bijvoorbeeld door isolatiemateriaal in de kruipruimte aan te brengen of door isolatieplaten op de vloer te plaatsen.  Eveneens belangrijk is de isolatie van je dak, aangezien warmte opstijgt en je dus juist via een slecht geïsoleerd dak een groot deel van de warmte kwijtraakt. Door muren, vloer en dak goed te isoleren, bespaar je op stookkosten omdat je minder hoeft te verwarmen om je huis op een comfortabele temperatuur te houden.

Dubbel glas plaatsen

Een eenvoudige manier om je woning te verduurzamen is door dubbel glas te plaatsen. Dit zorgt voor betere isolatie, waardoor je minder hoeft te stoken en energie bespaart. Dubbel glas vermindert ook geluidsoverlast van buiten, wat bijdraagt aan een comfortabeler woonklimaat. Bovendien gaat dubbel glas langer mee dan enkel glas, wat het op de lange termijn een kosteneffectieve oplossing maakt. Dubbel glas is al heel lang de standaard maar de ontwikkelingen in beglazing zetten door.

Ook als je al dubbel glas hebt kan vervangen de moeite zijn, bijvoorbeeld door HR++ of tripleglass. Doe dit wel vooral in de ruimtes die je ook echt verwarmt. Als je toch met het raam open slaapt, heeft investeren in het allerbeste glas voor de slaapkamer tenslotte geen zin. Vraag een specialist naar de mogelijkheden en voordelen. 

Tochtstrips aanbrengen

Het aanbrengen van tochtstrips bij ramen en deuren is een andere effectieve maatregel. Tochtstrips helpen warmte binnen te houden en kou buiten te sluiten, wat leidt tot een lagere energierekening. Ze zijn relatief goedkoop en eenvoudig te installeren. 

Slimme thermostaat installeren

Een slimme thermostaat kan je energiekosten verlagen door je verwarmingssysteem efficiënter te beheren. Deze thermostaten leren je leefpatroon kennen en passen de temperatuur automatisch aan, wat resulteert in minder onnodig energieverbruik. Bovendien kun je een slimme thermostaat vaak op afstand bedienen via een smartphone-app, waardoor je de verwarming kan aanpassen wanneer je niet thuis bent. Dit biedt extra gemak en nog meer mogelijkheden om energie te besparen.

Energiezuinige apparaten gebruiken

Door energiezuinige apparaten te gebruiken, bespaar je vooral elektriciteit. Moderne apparaten zijn vaak uitgerust met technologieën die minder stroom verbruiken, wat zowel milieuvriendelijk als kostenbesparend is. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel en kies voor producten met een hoge energie-efficiëntieklasse. Denk hierbij aan apparaten zoals wasmachines, koelkasten, vaatwassers en ovens. Het vervangen van echt oude, energieverslindende apparaten heeft een aardige impact op je totale energieverbruik.


Imagecredit: Erik Mclean, via Pexels


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Wim Schermer schreef:

    Isoleren is goed voor bouwend Nederland, niet voor de portemonnee van de bewoner en ook niet voor het milieu.
    Als je hetzelfde bedrag uitgeeft, netto ongeveer 11.000 euro aan een hybride warmtepomp en 17 zonnepanelen bespaar je rond 2.600 euro per jaar. Isoleer je tot datzelfde bedrag dan bespaar je 400 euro per jaar.
    Lees de uitleg op https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7080175154210713600/

  2. Fetze Tigchelaar schreef:

    Dakisolatie wordt vaak als meest effectief omschreven. Echter in veel woningen staat op de verdieping de verwarming uit. Velen slapen in een frisse slaapkamer, met een open raam. Dakisolatie is daarom -naar mijn idee- laag effectief. Warmte stijgt niet op. Wel de lucht die eerder verwarmd is.
    Volgens de regels van Fanger wordt het comfort bepaald door een combinatie van straling, luchttemperatuur, -beweging en – vochtigheid. Een vloer waarop men leeft en de wanden isoleren heeft volgens deze regels een hoger resultaat. De oppervlakte temperaturen tellen echt mee om de hinderlijke luchtbewegingen (tocht) te voorkomen. Als de oppervlakken geïsoleerd zijn, dan gaat stralingswarmte meer meespelen en de luchttemperatuur minder.
    Spouw loos isoleren, op de muren -binnen- isolatie plakken, is nog effectiever dan de spouw vullen. Door de muren te bekleden met een laag EPS, XPS verdwijnt er minder in de muren en resulteert in warmere wanden. Platen van dit materiaal kunnen met tegellijm aan de muur worden geplakt. Veel contact maken voorkomt een dauwpunt. (Dauwpunt ontstaat door temperatuurverschillen, in lucht.) Deze isolatieplaten -op hun beurt- kunnen worden bekleed met een behangvlies of worden gestukadoord. De verschillende materialen met veel contactoppervlak onderling transporteren vocht naar buiten. Elke goede klusser kan dit aanbrengen.