Meer energiebewust en betere timing met een slimme meter
Een groot deel van de Nederlandse woningen is voorzien van een slimme meter voor stroom en gas. Deze meter heeft voordelen voor jou en de energietransitie. De regionale netbeheerders verzorgen de installatie in de meterkast.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met GreenChoice.
Automatisch de meterstanden laten uitlezen
Om de energierekening op te stellen heeft je energieleverancier je gebruiksgegevens nodig. Met een ouderwetse meter moet je deze zelf aflezen in de meterkast en doorgeven aan de leverancier. Via een slimme meter ontvangen de netbeheerder en de energieleverancier automatisch de actuele verbruiksgegevens voor elektriciteit, aardgas en/of stadswarmte.
In de meterkast klimmen met een zaklamp om deze cijfers af te lezen is dus een klusje dat voortaan achterwege kan blijven.
Inzicht per maand, per dag of per kwartier
Als je ook zelf wil weten wat je verbruikt kan je dat nog steeds wel in de meterkast aflezen. Makkelijker is echter om in de online omgeving of smartphone app van je energieleverancier te kijken. Standaard zie je hier je energieverbruik per maand. Wil je meer inzicht wanneer je energieverbruik hoog of laag is, dan kun je kiezen om de uitleesfrequentie te verhogen. In plaats van 1 keer per maand kan dit ook 1 keer per dag of elk kwartier voor elektriciteit en elk uur voor aardgas.
Aan de hand van deze data kun je achterhalen of je apparaten hebt die sluimerend veel meer verbruiken dan je dacht. Als je geen was of vaatwasser aan hebt gezet ’s nachts, dan is al je gemeten verbruik in de nacht vrijwel zeker te relateren aan apparatuur die het hele jaar aanstaat en dus continu energie verbruikt.
Als dat tegenvalt, kun je gericht op zoek naar de grote verbruikers. Door tijdelijk wat stekkers los te trekken, ontdek je misschien dat je koelkast of de pomp van de vloerverwarming aan vervanging toe is, dat je koffiemachine onnodig water warm staat te houden of dat je de oude printer beter alleen kunt aanzetten als je ook echt wat wil printen.
Ook kun je met de slimme meterdata het verbruik volgen van apparaten die je wel bewust aanzet, bijvoorbeeld de oven, wasdroger of de stofzuiger. Dit kan aanleiding geven om een zuiniger stofzuiger te kopen of om de was aan de lijn te drogen.
Teruglevering eigen zonnestroom beperken
Als je zonnepanelen hebt, kun je via de slimme meterdata ook zien wanneer je elektriciteit aan het elektriciteitsnet teruglevert. Met de meeste energiecontracten is het tegenwoordig gunstiger om je zonnestroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Dit is bovendien ook beter voor de balans op het elektriciteitsnet.
Via de slimme meter weet wat je grote elektriciteitsverbruikers in huis zijn én je weet in welke uren je op zonnige dagen vooral elektriciteit teruglevert. Met dit inzicht kun je je eigen verbruik timen op de zonnigste en dus duurzaamste en goedkoopste momenten. Stel bijvoorbeeld je warmwaterboiler of airco zo in dat ze standaard zoveel mogelijk op eigen zonnestroom draaien. Of bak een taart of pak de stofzuiger juist als de zon lekker schijnt.
Draag nog meer bij aan de energietransitie
Het inzicht dat je zelf via de slimme meter verkrijgt, helpt je om slimmer en duurzamer met je energie om te gaan. Als je besluit om kwartierwaarden uit te lezen via de app of de online omgeving, komt die data niet automatisch ook beschikbaar voor je netbeheerder en energieleverancier. Ook zij zijn echter zeer geholpen met de inzichten die de slimme meter op kwartierbasis kan bieden.
Via slimme allocatie kun je de netbeheerder en energieleverancier toestemming geven om deze data ook in te zien en te gebruiken. De verbruiksdata gaat dan geanonimiseerd naar deze partijen toe. Op basis hiervan kunnen zij gerichter investeren in het elektriciteitsnet, duurzame opwek en energieopslag. Zo kun je samen met je energieleverancier en de netbeheerder de energietransitie in betere banen leiden.
Imagecredit:Arthur Lambillotte, via Unsplash Public Domain
- Meer energiebewust en betere timing met een slimme meter - 21 aug 2024
- Gasloos warm water in je huis - 01 aug 2024
- Meer comfort en minder energiegebruik komende winter - 21 jul 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Dit was niet van het niveau dat ik van wattisduurzaam gewend ben.
Hopelijk is er goed voor betaald
“Of bak een taart…”
Ik kan geen taart meer zien, tegenwoordig. 😉