Tunur Concentrated Solar Power, Brits-Tunesische samenwerking rijst op uit de boedel van DESERTEC

DESERTEC was een uiterst ambitieus plan om grootschalig te investeren in zonne-energie in de Afrikaanse woestijnen, ten behoeve van de verduurzaming in Europa. Het plan was van Duitse origine en werd in 2009 gepresenteerd in Munchen, met als belangrijke partners de Deutsche Bank, verzekeraar van verzekeraars Munich Re, Siemens en enkele grote Duitse energieleveranciers.

Helaas ging het, sinds 2009 flink gegroeide, consortium afgelopen week ter ziele; ‘Desertec-plan voor zonneparken in Afrika valt uiteen (Tweakers)’. Wel hebben investeerders uit Groot-Brittannië en Tunesië plannen voor een kleine doorstart.

Investeren in zonne-energie daar waar het het meeste oplevert

De gedachte achter DESERTEC was simpel; waarom investeren in PV in Noord-Europa als de zon in het verre zuiden veel harder schijnt? In de Sahara en omstreken is de jaarlijkse zon-instraling minstens twee keer zo hoog als bijvoorbeeld in Duitsland. Bovendien komt het zonlicht veel directer binnen en dat maakt Concentrated Solar Power (CSP) mogelijk.

 

CSP werkt met spiegels welke het zonlicht concentreren op een centraal punt, dat daardoor zeer sterk opwarmt. Met deze hitte is een stoomcyclus aan te drijven, net zoals we die vinden in een traditionele kolencentrale. Spiegels en stoomturbines zijn al decennia bekend en daarmee (op het oog) simpeler en betrouwbaarder dan fotovoltaïsche zonnepanelen.

Met CSP en veel meer zon-instraling samen dacht DESERTEC daarom veel goedkopere zonne-energie te kunnen leveren dan een veel duurder PV-paneel met de lokale zon-instraling in Europa.

PV werd goedkoper, DESERTEC kwam niet van de grond

Eenieder die zich enigszins voor duurzaamheid interesseert kent het ‘postzegeltje’ ingetekend in de Sahara. Vol met CSP zou ‘deze fractie van het aardoppervlak’ (wel nog steeds groter dan Duitsland zelf) afdoende zijn om de gehele wereld van energie te voorzien. De visie van DESERTEC sloeg enorm aan en veel multinationals en andere internationale partijen schaarden zich achter de plannen.

Hoewel CSP in theorie goedkope energie levert vergen de centrales enorme investeringen vooraf. Onderwijl werden de zonnepanelen die we kennen steeds betaalbaarder en bleven ook de subsidies op duurzame energie vooral gericht op decentrale opwek binnen de eigen landsgrenzen. De businesscase voor DESERTEC werd zo zienderogen minder concurrerend.

Daar kwam nog bij dat er een enorme nieuwe infrastructuur (DESERTEC sprak van een Super Grid) vereist was om alle zonne-stroom naar Europa te transporteren. En juist die infrastructuur was een risico in het licht van oplaaiende spanningen in het Midden-Oosten. Al met al bleek er te weinig vertrouwen te resteren, op een grote bijeenkomst in Rome trok men op 14 november 2014 de stekker uit het DESERTEC-project.

TUNUR Solar werkt aan zonne-energie voor Britse huishoudens

Het geheel van aansprekende zwaargewichten die allen meedachten, meefinancierden en beslissingsbevoegd waren maakte misschien wel juist dat het DESERTEC-consortium stierf in schoonheid. De plannen waren en blijven echter prachtig en ten dele zeker uitvoerbaar.

In Tunesië was een CSP-project van NUR Energy een van de meest vergevorderde schakels binnen DESERTEC’s ‘Supergrid’. Een enorm CSP-vermogen van 2 gigawatt, gelijk aan anderhalve kerncentrale, zou hier geïnstalleerd worden en er zijn al miljoenen euro’s in de voorbereiding gestoken.

Een groep investeerders hoopt dit plan nu alsnog van de grond te krijgen, als een opzichzelfstaande Brits-Tunesische samenwerking. Veel hoop is hier gevestigd op nieuwe Britse wetgeving die het mogelijk maakt Britse energiesubsidie buiten de landsgrenzen te besteden.

De video uit 2012 hieronder geeft een overzicht van het Tunur project, destijds nog onder de vleugels van DESERTEC.

 

In de opgefriste plannen zou de geproduceerde zonne-energie via een nieuwe kabel getransporteerd worden naar Italië. Via het Europese systeem met certificaten van oorsprong kan de elektriciteit vervolgens als groene stroom op de Britse eilanden verkocht worden. Zo komt een eerlijker variant op de bekende sjoemelstroom uit Scandinavië tot stand.

Hopen dat de Britse regering inderdaad helpt deze constructie mogelijk te maken. Niet alleen een fantastisch project maar ook een mooi precedent voor een meer productieve aanwending van subsidies in heel Europa.

Bron: BBC
ImageCredit: NUR Energie


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 11 jun 2016

    […] olie of vloeibaar zout op tot temperaturen van 500 à 600 graden Celsius. Heet genoeg om een conventionele stoomturbine aan te […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.