Paarse windturbines vriendelijker voor vogels en vleermuizen

Windturbines worden vaak afgeschilderd als meedogenloze vogelkillers. In werkelijkheid valt dat reuze mee, gebouwen, auto’s en ook katten nemen veel meer vogels te grazen.

Kleur van invloed op slachtoffers windturbine

Hoewel het risico voor vogels niet per se een valide grond is om windenergie af te zweren, is ook het voorkomen van een gering aantal slachtoffers zeker de moeite waard. Alleen al voor de beeldvorming.

Onderzoek aan de Britse Loughborough University geeft hierin een aanknopingspunt. In een artikel, gepubliceerd in het European Journal of Wildlife Research, beschrijven de onderzoekers een correlatie tussen de kleur van de windturbine en het aantal geraakte vogels en vleermuizen.

Insecten houden van witte windturbines

Het zijn niet de vogels zelf die op basis van kleur kiezen waar ze al dan niet tegen aanvliegen; het gaat om de insecten die zich ophouden rond de turbines. Wit spreekt het merendeel van deze insecten aan, paars blijkt voor de prooidieren van windturbineslachtoffers juist onaantrekkelijk.

De vogelbescherming zal wellicht eerder instemmen met gunstig gekleurde windparken. Voor andere tegenstanders van windenergie is het vermoedelijk juist olie op het vuur. Vind je een windturbine sowieso al lelijk dan zal een paarse zeker niet meer in de smaak vallen. Wie weet echter is er met de nieuwe inzichten iets te doen dat mensen niet (extra) stoort maar bij de insecten, en uiteindelijk de vogels, eenzelfde effect heeft.

Bron: Cleantechnica
ImageCredit: Caroline Granycome

 

 

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.