Airturb, Flower en andere mini-windmolens zijn uw geld niet waard

Markus Winkler, via Unsplash Public Domain

In het Algemeen Dagblad van 19 mei 2020 krijgen twee enthousiaste Rotterdamse ondernemers de ruimte om reclame te maken voor hun uitvinding, de mini-windturbine Airturb. Na lezen van het stuk gaan meerdere alarmbellen af. 


Om de zoveel weken krijg ik de vraag om mee te denken met iemand die overweegt een kleine windturbine aan te schaffen. Mijn advies is eigenlijk altijd; doe het niet. De gemiddelde windsnelheid op een dak of in een tuin is vrijwel nooit voldoende om serieus energie op te wekken.

De claims die verkopers doen over de prestaties van de kleine windturbines, doen bovendien vaak vermoeden dat ze zelf niet begrijpen wat ze verkopen. Dat gaat ook op voor de claims die de mannen achter de Airburb doen in dit interview in de Rotterdamse uitgave van het AD. Enkele aandachtspunten voor iedereen die in de markt is voor een mini-windmolen zoals de Airturb.

Klein, niet al te duur en toch een miskoop: een windmolen op je dak


Hij doet het al bij lage windsnelheden

Vrijwel alle verkopers van mini-windturbines vertellen direct supertrots dat hun product ‘al draait bij windkracht 1, terwijl grote turbines pas leveren bij hogere windsnelheden’. Wat ze er niet bij vertellen is hoeveel elektriciteit de minimolen dan levert. Het doet niet ter zake dat de turbine al bij een zuchtje wind draait. Daar heb je niets aan.

Een verdubbeling van de windsnelheid levert 8x zoveel windenergie. Bij slechts een zuchtje wind levert een turbine, ook al draait ie vrolijk, nauwelijks vermogen. Juist daarom staan serieuze windturbines bij dergelijk lage windsnelheden gewoon stil. Er valt niets te halen. Bij een lage windkracht heeft de wind een lage kracht. Zo simpel is het echt.


Irreële claims over opbrengst

Een andere gemene deler onder de verkopers van mini-windmolens is dat ze vrijwel nooit concreet worden over de opbrengst van het molentje. “Het bedrijf gaat uit van 0 tot 5000 kilowatt (sic) per jaar, uiteraard afhankelijk van onder andere de windsnelheid”, schrijft het AD over de Airturb. Verderop in het stuk spreken de ondernemers van ‘zeker 1000 kilowatt (sic)’.

Ervan uitgaande dat hier twee keer kilowatturen bedoeld zijn, is de genoemde bandbreedte van 0 tot 5.000 kilowatt(uur) ronduit onprofessioneel en schat ik ook de tweede concretere claim in als irreëel hoog. Op de site van Airturb is te vinden dat de molen maximaal 600 watt levert, dan zou 5.000 kilowatt(uur) per jaar een productiefactor van 95% betekenen. Dat haalt zelfs een kerncentrale niet. 1.000 kilowattuur per jaar zou nog altijd een productiefactor van 20% betekenen. Dat gaat voor een molentje laag bij de grond in Nederland vrijwel zeker ook niet gebeuren.

Om je als potentiële koper te beschermen tegen een eventuele miskoop is het echter veel beter en eenvoudiger om de bewijslast daar te laten waar die hoort. Vraag de verkopers van de Airturb die ‘zeker 1.000 kilowatt(uur) per jaar’ te garanderen. En vraag dan absoluut naar een garantie waar je ook iets aan hebt mocht het bedrijf Airturb onverhoopt binnen de garantietermijn van 10 jaar door opheffing of faillissement verdwijnen.

Als de verkoper zo’n echte garantie niet wil bieden; koop de Airturb niet. En dat geldt voor elke vergelijkbare miniwindturbine.


Wat krijg je voor de genoemde prijs?

De gemiddelde elektriciteitsprijs voor huishoudens in 2020 ligt rond de € 0,22 per kilowattuur. Als de Airturb inderdaad 1.000 kilowattuur per jaar opbrengt, verdien je de aanschafprijs van € 2.500,- in 11,5 jaar terug. Dat duurt dus langer dan de garantielevensduur (10 jaar) en laat slechts 3,5 jaar geraamde levensduur over om een klein rendement uit de investering te halen. Onduidelijk is bovendien of de omvormer en de installatie bij de prijs inbegrepen zijn. Op de site van Airturb lees ik: “LET OP! U ontvangt alleen 10 jaar garantie wanneer de Airturb door een gecertificeerd (sic) wordt geplaatst en aangesloten.”

Dat suggereert meerkosten. Als er sprake is van € 800,- of meer bijkomende kosten verdient deze investering zich ook binnen 15 jaar niet terug. Dat is voor enkele kopers vast prima maar dat wil je als gemiddelde koper wel weten, voor je de Airturb koopt. Dat de verkopers nergens reppen over de aangepaste salderingsregeling geeft ook te denken.


Goedkope Chinese namaak?

Iedereen die een mooie uitvinding doet, loopt het risico dat partijen in lagelonenlanden het product namaken en zelf verkopen. Anderzijds loopt iedereen die in de markt is voor een mini-windturbine het risico om getild te worden door ondernemers die een container minimolens importeren, er een mooie sticker op plakken en het verkopen als hun eigen uitvinding.

Welk risico in dit geval reëler is, is gissen. In ieder geval was een minimolen met een maximaal vermogen van 600 watt die als twee druppels water lijkt op de Airturb zo gevonden. Deze staat bijvoorbeeld op Ali-Express te koop voor slechts € 463,-. Als de Airturb zoals beschreven in het AD de afgelopen drie jaar ontwikkeld is door de twee Rotterdamse ondernemers, zijn de copycats er in dit geval wel razendsnel bij en zijn zij in staat om nu al tegen een fractie van de prijs te leveren.


*Voor dit stuk is geen wederhoor gepleegd bij de verkopers van de Airturb. Het AD heeft vermoedelijk een groter bereik dan WattisDuurzaam.nl en heeft voor het aangehaalde stuk duidelijk ook geen wederhoor gepleegd bij partijen die de Airturb op waarde kunnen schatten, dus dat lijkt mij fair. Natuurlijk staat het de mannen achter Airturb vrij om onderaan dit stuk alsnog te reageren.

Update  20 mei 2020, 12.55:  Ruud van Eck wees me er via Twitter op dat ik verwees naar enkel de generator op Ali-Express, voor € 285,-. Bedankt, ik heb de link vervangen door een van de vele andere vergelijkbare turbines op Ali-Express van in dit geval € 463,-. Scherp, bedankt!

Opnieuw relevant: 3 oktober 2020 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 20 mei 2020
Door een aantal lezers werd ik getipt dat de Rotterdamse startup Airturb werd geëerd als nieuw lid in de nieuwsbrief van de NVDE. Een goeie aanleiding om eens naar de statistieken voor dit artikel te kijken. Sinds de oorspronkelijke publicatie medio mei heeft dit artikel bijna 13.000 bezoekers getrokken. Opvallend is dat een groot aandeel daarvan op dit artikel terechtkwam na Googlen op de zoekterm “Airturb kopen.” Het is mogelijk dat deze bezoekers van plan waren een Airturb te kopen. Het is mogelijk dat het plan van deze bezoekers na lezen van dit artikel is gewijzigd. Het is mogelijk dat Airturb daardoor omzet is misgelopen. Of nog steeds misloopt, de bezoekersaantallen op dit stuk lopen nog lekker door.

Ik heb de mannen achter Airturb (na publicatie van dit artikel*) via verschillende kanalen ruimte geboden om op dit artikel te reageren. Via de comments hieronder kan dat nog steeds.


Imagecredit: Markus Winkler, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. AntonBr schreef:

  Maar maak ik hieruit op dat zelf, direkt via aliexpress besteld, wel enigszins rendabel is? Met wat kennis van zaken om een 230v wind inverter aan te sluiten (insteken in stopkontakt en op de 3p generatorzijde).

  Afgezien van de verschillende redenen waarom kleine turbines niet efficiënt zijn. Een 5% factor moet wel kunnen, 250 kWh/jaar (0,03 * 8760), 30€/jaar.

  Kan leuk zijn voor een partikulier achteraf om te hobbiën. De investering is een stuk minder dan een EAZ molen, al zal die zich er financieel wel makkelijker en veiliger uit draaien.

  Voor duurzaamheid kan je de investering wel beter in een normaal formaat molen gieten.

 2. HenkDaalder schreef:

  Kleine windmolens werken alleen vlak bij de kust, binnen een paar km, en dan nog vol op de wind.
  Dus niet op het dak van een huis tussen de bomen, vlak bij de kust.

  De EAZ is weliswaar groter, maar ook bedoeld voor vlakbij de kust, niet voor niets worden zeven Groningen gemaakt.
  Het is natuurlijk afwachten hoe lang een goedkope windmolen China het uit houdt, als hij dagelijks vol op de wind staat

 3. Clarinus Rietberg schreef:

  Ik zie in bijna alle discussie over kleine windmolens dat de stroom dan omgezet wordt naar 230V AC. Waarom niet een windmolen via de bijgeleverde controller aansluiten op 1 of meer accu’s en dan je apparatuur thuis op 12 of 24 Volt DC gebruiken. Efficientie is dan 2 a 3 keer zo hoog (geen 2x omvormen). Dan zou de vergelijkbare opbrengst dus 2000 à 3000 kWh zijn. Als je voldoende apparatuur hebt die je op 12/24 Volt laat werken dan heb je de investering van je windmolen met controller (Aliexpress) er in 1 jaar al uit. In de meeste gevallen zul je nog wel moeten investeren in een 12/24 Volt netwerk. Maar ook die kosten vallen mee. Kijk bijvoorbeeld eens op gelijkstroomhuis.nl

  • Thijs schreef:

   Deze sommen kan ik in het geheel niet volgen. Hoezo zouden de verliezen in de omvormer zo hoog zijn?

  • Jerry Struijkenkamp schreef:

   Bijna elke omvormer haalt wel 95% maar laten we evenzeggen 90%. dan zou de omvorming max 5% verschil maken tussen 1 of 2x dat is 1,05 keer zo hoog rendement. Lichte overdrijving van een kleine 95%…

 4. Frenkie schreef:

  Maar die Chinese ‘rotzooi’, is dat ook daadwerkelijk rotzooi (je hoort vaak over het zomaar in de fik vliegen van elektrische componenten)?
  Met 1 flinke 12V autoaccu heb je wel een mooie hobby systeempje (vooral als je deze koopt, hier lijkt alles bij te zitten wat je nodig hebt [alleen nog geen grid tie converter]: https://tinyurl.com/yc6xwwlp ).

  edit na het lezen van recensies: Het is hoogstwaarschijnlijk scam. In de recensie staat een verhaal over hoe slecht de kwaliteit is, met een tekst: “don’t buy!” maar toch 5 sterren… Stinkt naar de misdaad

 5. Mien De Winter schreef:

  Geldt dit ook voor die Ridgeblade molens? Volgens wat ik lees zouden die wel een vrij hoog rendement kunnen halen maar ik ben een totale leek op dit vlak.

 6. Etske schreef:

  Ik ga uit van je goede intenties, Thijs, maar ik zie niet in waarom ik jou meer zou vertrouwen, dan verkopers van een innovatie.
  Fijn dat je ons wil waarschuwen en twijfelt aan het rendement. Goed dat je twijfelt of de financiële investering loont.
  Maar… ik hoor NIETS over je duurzame motieven. Ik lees geen goede onderbouwing. Hoe geweldig het is dat ieder beetje NIET fossiele energie weer bijdraagt. Ik lees niets over hoe geweldig het is dat ze blijkbaar volledig recyclebare producten maken! ( zonnepanelen zijn nog steeds niet circulair)
  Dat jij deze duurzame zaken niet benoemt, doet mij twijfelen aan jouw integriteit, Thijs.

  Windenergie is duurzamer dan waar de meeste energie nu vandaan komt. Super dat die kleine beetjes op vele daken bij zullen dragen?! Hoe meer hoe beter!

  Waarom zo negatief? Door wie wordt jij betaald, Thijs? Of ben je verblind door je goede bedoelingen ….dat deze kleine start-ups nog erg duur zijn en financieel nog niet rendabel zijn? Laat me jullie dan zeggen: als je een Tesla of nieuwe bank koopt, vraag je je ook niet af hoe rendabel die is.
  Energie moeten we gewoon opwekken. Zelf. Niet met fossiel, kolen, biomassa of kernenergie!
  Reductie EN duurzame energie opwekken! Hoppa. Ik vind het een top initiatief! Duurzaam! Innovatief. Idealistisch. Wie weet zit er een gladjakker achter. Dat kan.
  Dat is Elon Musk ook. Waarschuw je mensen ook voor Tesla?

  • Elon schreef:

   @Etske…… zure woke pruim

  • Sietse Vliegen schreef:

   @Etske: Thijs heeft volkomen gelijk en hij brengt het nog netjes ook. Ik zie niets dat wijst op verkeerde intenties. Ik zie iemand probeert te voorkomen dat mensen in de onzinpraatjes van windmolenfabrikanten trappen en veel geld kwijt raken.

   Die kleine windmolens zijn echt een complete verspilling van geld – het is onmogelijk ze ook maar enigszins rendabel te maken tenzij je ze in een hoge mast vlak bij zee zet én ze dan ook nog heel blijven, want anders krijg je al snel hoge onderhoudskosten. Hier is de onderbouwing waar je om vraagt:

   Het vermogen je met een windmolen kunt opwekken is maximaal 0.5 x oppervlakte (m²) x dichtheid (kg/m³) x snelheid³ (m/s). Stel de gemiddelde windsnelheid is 3 m/s (in werkelijkheid is het lager, zeker landinwaarts), dan kom je voor een windmolen met een frontaal opppervlak van 1 mm2 op een vermogen van 0.5 x 1 x 1.25 x 27 = 16.8 Watt. Dat getal moet je dan nog vermenigvuldigen met 0.59 (wet van betz) en 0.95 (optimistisch rendement). Dan hou je 9,45 Watt over. Daar kun je net een paar ledlampjes van laten branden.

   Zelfs als het een jaar lang continu waait levert dat maar 82 kWh op. Stel dat je daar 50 cent per kWh mee bespaart, dan levert zo’n molen dus 41 euro per jaar op. Bij 2500 euro aanschafkosten kom je dan al op 60 jaar terugverdientijd…

   Kleine windmolens zijn daarmee ook sowieso niet duurzaam, want de opgewekte energie is nog niet eens voldoende om verbruikte energie tijdens productie, transport en onderhoud te compenseren. Idem voor de uitstoot.

   ‘Alle kleine beetjes helpen’ is ook niet per se waar: als we een miljoen van die molentjes in NL neerzetten levert dat nog steeds minder op bijvoorbeeld 1 Haliade-X windmolen op de Maasvlakte: 14 megawatt. Ondertussen is wel ons uitzicht verpest en hebben we last van de herrie die kleine windmolens produceren.

   Neem gewoon zonnepanelen. Nul onderhoud, gaan makkelijk 25 jaar mee en zelfs in NL moet je jaarlijks 1000 KWh per 1000Wp kunnen halen. Terugverdientijd 5-7 jaar, in plaats van 15++ jaar bij windmolentjes (als ze heel blijven).

 7. Lex Boersma schreef:

  Dus nu met huidige stroomprijs binnen 3-4 jaar terugverdiend ? In ieder geval zekere lage prijs orde 30 ct/ kWh en zekere – complementair- combi met zonnepanelen ( en accu om etmaal / weekschommelingen op te vangen ) ? Zie het er nu eind2022 niet gewoon goed uit ?

 8. John schreef:

  Misschien wel handig om te weten. De airturb (ik ben zelf ook wat aan het rondkijken) is niet alleen een windturbine maar heeft ook een zonnepaneel, waardoor deze niet 100% afhankelijk is van wind.

 9. Kars schreef:

  Hallo Thijs, bedankt voor de heldere uiteenzetting. Relatie oppervlakte – opbrengst is helder. Maar kan het Ridgeblade concept op een daknok daarom juist wel uit (in ieder geval in theorie)?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.