Klein, niet al te duur en toch een miskoop: een windmolen op je dak

Adrian Millon, via Unsplash Public Domain

In het Algemeen Dagblad van 19 mei 2020 krijgen twee enthousiaste Rotterdamse ondernemers de ruimte om reclame te maken voor hun uitvinding, de mini-windturbine Airturb. Na lezen van het stuk gaan meerdere alarmbellen af. 


Om de zoveel weken krijg ik de vraag om mee te denken met iemand die overweegt een kleine windturbine aan te schaffen. Mijn advies is eigenlijk altijd; doe het niet. De gemiddelde windsnelheid op een dak of in een tuin is vrijwel nooit voldoende om serieus energie op te wekken.

De claims die verkopers doen over de prestaties van de kleine windturbines, doen bovendien vaak vermoeden dat ze zelf niet begrijpen wat ze verkopen. Dat gaat ook op voor de claims die de mannen achter de Airburb doen in dit interview in de Rotterdamse uitgave van het AD. Enkele aandachtspunten voor iedereen die in de markt is voor een mini-windmolen zoals de Airturb.


Hij doet het al bij lage windsnelheden

Vrijwel alle verkopers van mini-windturbines vertellen direct supertrots dat hun product ‘al draait bij windkracht 1, terwijl grote turbines pas leveren bij hogere windsnelheden’. Wat ze er niet bijvertellen is hoeveel elektriciteit de minimolen dan levert. Het doet niet ter zake dat de turbine al bij een zuchtje wind draait. Daar heb je niets aan. Bij een lage windkracht heeft de wind een lage kracht. Zo simpel is het echt.


Irreële claims over opbrengst

Een andere gemene deler onder de verkopers van mini-windmolens is dat ze vrijwel nooit concreet worden over de opbrengst van het molentje. “Het bedrijf gaat uit van 0 tot 5000 kilowatt (sic) per jaar, uiteraard afhankelijk van onder andere de windsnelheid”, schrijft het AD over de Airturb. Verderop in het stuk spreken de ondernemers van ‘zeker 1000 kilowatt (sic)’.

Ervan uitgaande dat hier twee keer kilowatturen bedoeld zijn, is de genoemde bandbreedte van 0 tot 5.000 kilowatt(uur) ronduit onprofessioneel en schat ik ook de tweede concretere claim in als irreëel hoog. Op de site van Airturb is te vinden dat de molen maximaal 600 watt levert, dan zou 1.000 kilowatt(uur) per jaar een productiefactor van 20% betekenen. Dat gaat voor een molentje laag bij de grond in Nederland vrijwel zeker niet gebeuren.

Om je als potentiële koper te beschermen tegen een eventuele miskoop is het echter veel beter en eenvoudiger om de bewijslast daar te laten waar die hoort. Vraag de verkopers van de Airturb die ‘zeker 1.000 kilowatt(uur) per jaar’ te garanderen. En vraag dan absoluut naar een garantie waar je ook iets aan hebt mocht het bedrijf Airturb onverhoopt binnen de garantietermijn van 10 jaar door opheffing of faillissement verdwijnen.

Als de verkoper zo’n echte garantie niet wil bieden; koop de Airturb niet. En dat geldt voor elke vergelijkbare miniwindturbine.


Wat krijg je voor de genoemde prijs?

De gemiddelde elektriciteitsprijs voor huishoudens in 2020 ligt rond de € 0,22 per kilowattuur. Als de Airturb inderdaad 1.000 kilowattuur per jaar opbrengt, verdien je de aanschafprijs van € 2.500,- in 11,5 jaar terug. Dat duurt dus langer dan de garantielevensduur (10 jaar) en laat slechts 3,5 jaar geraamde levensduur over om een klein rendement uit de investering te halen. Onduidelijk is bovendien of de omvormer en de installatie bij de prijs inbegrepen zijn. Op de site van Airturb lees ik: “LET OP! U ontvangt alleen 10 jaar garantie wanneer de Airturb door een gecertificeerd (sic) wordt geplaatst en aangesloten.”

Dat suggereert meerkosten. Als er sprake is van € 800,- of meer bijkomende kosten verdient deze investering zich ook binnen 15 jaar niet terug. Dat is voor enkele kopers vast prima maar dat wil je als gemiddelde koper wel weten, voor je de Airturb koopt. Dat de verkopers nergens reppen over de aangepaste salderingsregeling geeft ook te denken.


Goedkope Chinese namaak?

Iedereen die een mooie uitvinding doet, loopt het risico dat partijen in lagelonenlanden het product namaken en zelf verkopen. Anderzijds loopt iedereen die in de markt is voor een mini-windturbine het risico om getild te worden door ondernemers die een container minimolens importeren, er een mooie sticker op plakken en het verkopen als hun eigen uitvinding.

Welk risico in dit geval reëler is, is gissen. In ieder geval was een minimolen met een maximaal vermogen van 600 watt die als twee druppels water lijkt op de Airturb zo gevonden. Deze staat bijvoorbeeld op Ali-Express te koop* voor slechts € 463,-. Als de Airturb zoals beschreven in het AD de afgelopen drie jaar ontwikkeld is door de twee Rotterdamse ondernemers, zijn de copycats er in dit geval wel razendsnel bij en zijn zij in staat om nu al tegen een fractie van de prijs te leveren.


Voor dit stuk is geen wederhoor gepleegd bij de verkopers van de Airturb. Het AD heeft vermoedelijk een groter bereik dan WattisDuurzaam.nl en heeft voor het aangehaalde stuk duidelijk ook geen wederhoor gepleegd bij partijen die de Airturb op waarde kunnen schatten, dus dat lijkt mij fair. Natuurlijk staat het de mannen achter Airturb vrij om onderaan dit stuk alsnog te reageren.

*Update 12.55:  Ruud van Eck wees me er via Twitter op dat ik verwees naar enkel de generator op Ali-Express, voor € 285,-. Bedankt, ik heb de link vervangen door een van de vele andere vergelijkbare turbines op Ali-Express van in dit geval € 463,-. Scherp, bedankt!


Imagecredit: Adrian Millon, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...