GravityPower: Waterkracht als ondergrondse energieopslag

Met boorschachten tot 2.000 meter diepte denkt het Amerikaanse GravityPower lokaal grote hoeveelheden energie op te slaan. Praktisch zonder ruimtegebruik op maaiveld vlaktt het concept pieken en dalen in de energievraag af.

Stuwmeren zijn grote energiebuffers, meestal gevuld door regen maar soms ook door pompen. Kolen -en kerncentrales leveren altijd ongeveer hetzelfde vermogen waardoor er ’s nachts vaak overproductie is. Door met deze goedkope stroom het waterpeil omhoog te brengen, is de energie te bufferen voor momenten waarop de energiemarkt gunstiger is.

Als de stuwmeren en de infrastructuur beschikbaar zijn, is dit een mooie vorm van opslag. Naarmate de afstand tussen productie en buffer stijgt worden de transmissieverliezen en/of investeringen echter onacceptabel groot. Zo groot dat een kunstmatig valmeer wellicht kan concurreren.

In het concept van GravityPower dienen boorschachten met een diameter van 9 tot 16 meter en een diepte tot 2.000 meter als kunstmatig stuwmeer. In de mijnbouw zijn dergelijke projecten niet ongewoon maar wel prijzig, GravtityPower hoopt de kosten te drukken door een verticale tunnelboormachine te ontwikkelen. Naast de grote hoofdschaft wordt een smaller boorgat gemaakt om het water rond te pompen. Geholpen door een groot gewicht levert het water dan via een pomp-turbine tot 600 MWh aan opslagcapaciteit per schacht.

Bron: GravityPower.net

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.