Na Total neemt ook Engie een groot belang in energieopslag 

Green Charge Networks

De Franse energiemultinational Engie, tot voor kort bekend als GDF Suez, heeft een belang van 80 procent genomen in de Amerikaanse accuspecialist Green Charge Networks.

Fransen zetten consolidatie in de energieopslag in gang

Green Charge installeert en beheert accusystemen voor industriële klanten, zonnecentrales en snelladers voor elektrische auto’s. Met het meerderheidsbelang in de Californische start-up heeft Engie nu de beschikking over een kleine 50 megawattuur aan accusystemen, in bedrijf of in aanbouw, verspreidt over 150 locaties in Noord-Amerika.

“Deze deal verschaft ons direct een positie op de groeiende markt voor accuopslag en lastmanagement in de Verenigde Staten”, zegt Frank Demaille, CEO van Engie Noord-Amerika. “Green Charge versterkt ons portfolio met betrouwbaar, decentraal energiebeheer en off-grid energiesystemen. Dat zijn voor Engie wereldwijd groeimarkten.”

Geld besparen op piekvraag

Grotere bedrijven betalen soms meer voor het vermogen dat ze aan het elektriciteitsnet onttrekken dan voor het daadwerkelijke energiegebruik. Een snellaadlocatie voor meerdere elektrische auto’s doet bijvoorbeeld in piekuren een stevig beroep op de lokale elektriciteitsdistributie.

Met de accuopslag vlakt Green Charge de toppen in de stroomlevering af en reduceert daarmee de demand charges, en dus de kosten van de laadinfrastructuur. Ook in de industrie is er met slim lastmanagement goed geld te verdienen. Tegelijkertijd maakt Green Charge het het elektriciteitsnet stabieler en beter geschikt voor distributie van zonne- en windenergie.

Eerder deze week verstevigde ook de Franse oliereus Total zijn positie in de markt voor energieopslag. Total lijft de, eveneens Franse, accufabrikant Saft in en telt daarvoor € 950 mln neer. Wat Engie voor het meerderheidsbelang in Green Charge Networks betaalt is niet bekend gemaakt. In 2014 haalde Green Charge in een investeringsronde € 56 mln op.

Bron: Green Charge Networks, CTBR / ImageCredit: Green Charge Networks


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 16 aug 2016

    […] gasconcern Total heeft accuspecialist Saft succesvol overgenomen. Total kondigde de (vriendelijke) overname in mei 2016 aan en was bereid € 950 mln voor het Franse Saft te betalen. Tegen die waardering […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.