De duurzame highlights van Startup Fest Europe

Jvhertum, via Wikimedia Creative Commons

Van 24 tot en met 28 mei staat heel Nederland in het teken van start-ups. Het programma van Startup Fest Europe is indrukwekkend en overvol. Daarom de duurzame hoogtepunten op een rij.

Startup Fest opent op dinsdag 24 mei groots in Amsterdam maar met meer dan 30 events in onder andere Enschede, Groningen en Maastricht is er door heel Nederland veel te zien en te beleven.

De deelprogramma’s zijn stuk voor stuk goed bedeeld, met start-ups en expertsprekers uit de betreffende technologieclusters. De thema’s lopen uiteen van Fintech, tot Healthtech en van e-commerce tot infrastructuur. En cleantech natuurlijk. Want waar innovatie centraal staat, is duurzaamheid nooit ver weg.

Startup Fest Europe is georganiseerd in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Tegelijkertijd is het een groot uitzwaaifeest voor Neelie Kroes. Haar termijn als special envoy voor innovatieplatform Startup Delta zit er nu bijna op.

24 mei: Uber CEO en enkele groene start-ups in Amsterdam

Kroes stelt haar ervaring en netwerk binnenkort ten dienste van taxidisruptor Uber. Op de openingsdag van Startup Fest is Uber, in de vorm van CEO Travis Kalanick, ook meteen de meest aansprekende naam. Wat duurzaamheid betreft tenminste.

Verder staan Tim Cook (baas van Apple), Eric Smidt (baas van Alphabet, vroeger Google) en Mark Rutte (baas van Nederland) op het hoofdpodium. Cleantech blijft op dag een verder beperkt tot de innovatiemarkt. Daar presenteren start-ups als Nerdalize, Peeeks, Snappcar, Undagrid en Flowid hun concepten. De meesten daarvan komen verderop in de week overigens nog terug. Wie alleen voor duurzaamheid komt kan de ruim € 1.000 voor een ticket 24 mei op zak houden.

25 mei: Food & Agro, hightech en waterinnovaties

Op dag twee van Startup Fest is er veel te kiezen. Te veel eigenlijk. Als breed geïnteresseerde cleantech-enthousiast kun je naar Leeuwarden om te kijken wat voor innovaties Nederland op het gebied van efficiënte drinkwaterbereiding en waterzuivering te bieden heeft. Dan mis je wel de vernieuwende concepten die start-ups uit de landbouw- en voedingssector in Wageningen presenteren.

In EindhovenEnschede en Delft zijn er op woensdag 25 mei daarnaast drie hightechprogramma’s. Daarin voert duurzaamheid niet per se de boventoon maar komen ook uitdagingen rond energie en milieu zeker aan bod. Tot slot presenteert Gelderland op woensdagavond de Top50 meest aansprekende jonge bedrijven van binnen de provinciegrenzen. Gezien het grote aantal energiestart-ups uit de omgeving van Arnhem zal duurzaamheid ook daar zeker een rol spelen.

26 mei: EnergyFest, Smart Cities en impactondernemers

Op donderdag 26 mei biedt Startup Fest opnieuw een groot aantal events met een duidelijke duurzaamheidslink. Met onze eigen energiefocus is de keuze desondanks snel gemaakt. Op het lab van Shell aan het Amsterdamse IJ spreken EU-energieminister Maroš Šefčovič, Micheal Liebreich van Bloomberg New Energy Finance en de innovatieve top van Eneco, Shell en DSM over de toekomst van het energiesysteem.

Dat betekent dat we mooie programma’s over slimme circulaire steden en sociaal ondernemen in respectievelijk Rotterdam en Den Haag laten schieten. Ook dag twee van het Food&Agro-event in Wageningen was in een rustigere week een bezoekje waard geweest.

27 en 28 mei: Biochemie en duurzame bouw

De laatste twee dagen van Startup Fest zijn qua duurzaamheid weer een stuk rustiger. Op vrijdag 27 mei organiseert chemiecluster Brightlands in Maastricht een innovatiedag. Vooral de keynote van Tom van Aken, CEO van bioplasticproducent Avantium, springt er hier uit. Verder werken start-upteams in vier steden aan constructie-uitdagingen die zijn ingediend door grotere bouw- en vastgoedpartijen. Voor wie daarna nog energie overheeft, biedt de slotdag een feestje in de ‘Kroes Terminal’ te Rotterdam.

Al met al een prachtig programma, waar de fear of missing out door de krappe en parallelle planning stevig is ingebakken. Dat EU-voorzitterschap duurt zes maanden, iets meer spreiden had ook gekund. 😉

Imagecredit: Jvhertum, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.