Italiaans olieconcern Eni steekt € 1 mrd in zonne-energie

Olieproductie in Egypte, via Eni

Olie- en gasbedrijf Eni bouwt 420 megawatt aan duurzame energieprojecten in thuisland Italië Egypte en Pakistan. Eind volgend jaar zijn de eerste projecten operationeel en voor 2022 verwacht Eni de belofte volledig in te lossen.

Duurzame energie voor fossiele gaswinning

Eni realiseert het leeuwendeel van de duurzame energiecentrales op terreinen waar het nu al, of nog, olie of gas wint. De plannen kosten het Italiaanse concern de komende drie jaar € 1 mrd, verwacht CEO Claudio Descalzi.

“Dit initiatief staat centraal in onze strategie voor een koolstofarme toekomst”, schrijft Eni in een statement. “Niet alleen om hernieuwbare energie te promoten maar ook om de CO2-emissies bij de productie van aardgas, nu al de schoonste fossiele bron, te reduceren.”

Het Italiaanse olieconcern bouwt onder de nieuwe plannen hoofdzakelijk fotovoltaïsche zonnecentrales. Eind 2017 leveren 150 megawatt aan zonnepanelen duurzame stroom aan een productieplatform in Egypte. Met dezelfde deadline koppelt Eni 50 megawatt zon PV aan een gasveld in Pakistan.

Groene energie uit de oliesector

In het thuisland gebruikt Eni de hernieuwbare energie om afgeschreven winningslocaties opnieuw rendabel te maken, of een geheel nieuwe bestemming te geven. Samen met dochterbedrijf Syndial bouwt het olieconcern in Italië in totaal 220 megawatt aan duurzame energieprojecten.

Ook hier betreft het leeuwendeel conventionele zonnepanelen maar ook CSP (concentrated solar power) en biomassa behoren tot de mogelijkheden. Tot 2022 is Eni bezig met de uitrol van de projecten in Italië.

Met de plannen voegt Eni zich bij een groeiende groep olie- en gasbedrijven die investeren in duurzame energie. Voorloper Total zet met dochterbedrijf SunPower al jaren in op de groei van zonne-energie en het Noorse Statoil en Deense Dong zijn echte aanjagers van de offshore windsector. Ons eigen Shell bevestigt ondertussen de geruchten dat het meedingt naar het zeewindpark Borssele. Samen met energieconcern Eneco en offshore specialist hoopt Shell de opdracht voor dit windpark van 700 megawatt binnen te slepen.

Bron: Eni, Reuters, PV Tech / Imagecredit: Eni

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 16 mei 2016

    […] als Total, Dong en Eni zetten naast het relatief schone fossiele gas ook in op echt emissievrije energiebronnen. Total […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.