Vuurproef voor klimmende windturbinekraan in Groningen

Update: Windmolenproducent Lagerwey levert twee van zijn nieuwste generatie windturbines voor een windpark in Groningen. Een van de turbines installeert Lagerwey met zijn innovatieve climbing crane.

Hoogste windmolens van Nederland

Update 3 september 2017: De eerste van de twee nieuwe windturbines in de Eemshaven dient deze weken als klimpaal voor de innovatieve kraan van Lagerwey.

Verankerd aan de mast van deze operationele windturbine, sinds juni 2017 de hoogste van Nederland, test de windturbinebouwer de klim- en hijscapaciteiten van de climbing crane. De volgende test is het vanaf de grond opbouwen van een nieuwe windturbine inclusief modulaire mast, turbinehuis en wieken. Deze demonstratie volgt in oktober dit jaar.


Update 10 januari 2017: De Eemshaven heeft de primeur voor de nieuwe, 4,5 megawatt sterke windturbines van Lagerwey. Met een ashoogte van 132 en wieken van 68 meter zijn het direct de hoogste windmolens in Nederland.

De eerste van de twee turbines is in april 2017 operationeel, de tweede laat nog even op zich wachten. Deze installeert Lagerwey in het najaar met een innovatief hijsconcept dat de mast van de turbine in aanbouw direct gebruikt als ankerpunt. Het is de eerste praktijktest voor deze klimmende kraan, die Lagerwey in juni 2016 presenteerde (zie video hierboven).

Als ook de tweede turbine staat, levert het project genoeg duurzame elektriciteit om het verbruik van 10.000 huishoudens te dekken. Recent voerde de fabrikant een succesvolle crowdfundingcampagne voor de productielocatie van het nieuwe turbinetype. De nieuwe fabriek heeft capaciteit voor 50 windturbines van 4,5 megawatt per jaar.

Hieronder het oorspronkelijke bericht van 15 juni 2017:


Nederlandse paalklimmer doorbraak voor dijk-windparken

De Nederlandse windturbinebouwer Lagerwey heeft een hijskraan ontwikkeld die zich vastklampt aan de windturbine, die hij zelf in elkaar zet. Daarmee is de bouw van hoge windturbines ook op smalle bergtoppen of dijken mogelijk.

Goedkoper en sneller bouwen, met minder impact op omgeving

Lagerwey presenteert tijdens de Winddagen in Rotterdam een compacte klimmende hijskraan voor uitdagende windparklocaties. Als een spanrups schuift de innovatieve kraan mee over de mast van een windturbine, terwijl hij torensegmenten en de windmolenwieken omhoog hijst.

Moderne windturbines zijn elk jaar krachtiger, en daarmee ook zwaarder en hoger. De bouwmachines die nodig zijn om de enorme windmolens te bouwen groeien logischerwijs mee. “De hijskranen die zulke projecten aankunnen zijn schaars en duur”, zegt Henk Lagerweij, oprichter van Lagerwey Wind.

De windturbines zelf hebben echter al een robuuste mast en een stevige fundering. Dat bracht Lagerweij op het idee van de paalklimmende kraan. “Met deze kraan hebben we op de grond veel minder ruimte nodig. We rijden hem op drie vrachtwagens naar de bouwlocatie en bouwen hem in een halve dag op. Dat maakt werken met onze klimkraan veel goedkoper dan met de traditionele machines.” 

Lees ook ons interview met Henk Lagerweij, over de klimmende kraan en andere Lagerwey-innovaties die windenergie goedkoper en aantrekkelijker maken.

Windenergie ook betaalbaar op complexe locaties

Lagerwey_Prezi_fotoV1-618x1030

Lagerweij ziet voor zijn nieuwe kraan vooral grote kansen voor kleinere windparken. Op locaties waar maar ruimte is voor een of enkele windturbines drukken de kosten van het vervoer en de opbouw van de kranen extra zwaar op het budget.

Ook maakt de nieuwe hijsmethode de bouw van windmolens op krappe dijken of bergkammen mogelijk. Waar een conventionele hijsmachine 3.000 vierkante meter aan vrije ruimte op de grond nodig heeft, kan de klimkraan al aan de slag met 350 vierkante meter aan de basis van de windmolen. Lagerweij: “Bomen en struiken snoeien in de omgeving van de molen is zo ook veel minder nodig.”

De Lagerwey-kraan is ook inzetbaar voor onderhoudswerkzaamheden of levensduurverlengende vervanging van onderdelen aan de windmolens. De Nederlandse windmolenbouwer verwacht begin 2017 een prototype te testen.

Bron: Lagerwey, Windpower Monthly / Imagecredit: Lagerwey

Dit vind je misschien ook leuk...