Van sjoemel-VW’s naar windmolens; Recordjaar green bonds

e-Golf, Volkswagen

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten. In deze editie o.a. windturbines voor Pon-familie, definitieve doorbraak voor groene obligaties en Zuid-Afrikaanse robotstofzuigers in strijd tegen plastic soup.

1. Volkswagenimporteur Pon neemt belang in Lagerwey

De Nederlandse windturbinefabrikant Lagerwey kan doorgroeien met geld van Ponooc, een investeringsvehicle van importconcern Pon. Lagerwey bouwt een nieuwe fabriek, werkt aan grotere direct drive-windturbines en kwam recent met een baanbrekende paalklimmende kraan die de bouw van hoge turbinetorens eenvoudiger maakt. Wat Ponooc betaalt en hoe groot het (minderheids)belang is, is niet bekendgemaakt.

2. Net over de helft en nu al een record voor groen schuldpapier

Met in één week $ 6 mrd aan green bonds van drie Chinese partijen is er dit jaar al $ 48 mrd aan groen geoormerkte obligaties uitgegeven, schrijft Environmental Finance. In het voorgaande recordjaar 2015 bleef de teller steken op $ 43 mrd. Volgens autoriteit Climate Bonds Initiative is er op de Chinese uitgiftes wel wat aan te merken; China ziet het vervangen van inefficiënte kolenstokers door ‘schone kolencentrales’, met moderne rookgasbehandeling, ook als groen. In de strijd tegen smog is daar iets voor te zeggen maar de gemiddelde duurzame belegger zal niet in die redenatie meegaan.

3. Unilever: Deel eten en drinken uit voor je op vakantie gaat

Voedingsmiddelenconcern Unilever roept zijn Britse klanten op om met een lege koelkast op vakantie te gaan. De oproep is onderdeel van een bredere campagne tegen voedselverspilling, die Unilever samen met de Britse Hubbub Foundation uitrolt. Volgens Hubbub en de voedingsmultinational gaat er in Groot-Brittannië jaarlijks voor £ 500 mln (€ 600 mln) aan eetbaar voedsel verloren voorafgaand en tijdens vakanties. Dat is 4 procent van de £ 12,5 mrd die het land jaarlijks in totaal kwijt is aan verspild voedsel. De cijfers zullen bij ons niet veel mooier zijn. Inderdaad het invriezen of weggeven waard.

4. Robotstofzuigers op zonne-energie in Rotterdamse haven

De Zuid-Afrikaanse startup RanMarine bouwt autonome bootjes die plasticafval opzuigen. RanMarine is een van de 12 twaalf startups die deelnamen aan de accelerator PortXL. Als bekroning van dit programma laat RanMarine vier van zijn Waste Sharks los in het territorium van Havenbedrijf Rotterdam. Op zonnepanelen werken de robotschepen 24 uur per dag door. Per ronde pakken ze een halve ton afval mee.

5. Nog € 50 mln subsidie voor warmtepompen en pelletkachels over

De Nederlandse overheid heeft voor dit jaar € 70 mln beschikbaar gesteld als stimulans voor duurzame warmtelevering. Huishoudens en ondernemers kunnen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een tegemoetkoming aanvragen voor de installatie van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Tot nu ontving de RVO bijna 7.000 aanvragen. Daarmee is de subsidiepot nog lang niet leeg; voor de resterende maanden van 2016 is nog een goeie € 50 mln aan Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) beschikbaar.

Imagecredit: Volkswagen

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.