Biedingenstrijd voor 5 drijvende windparken levert $757 mln op

Jeremy Bishop, via Unsplash Public Domain
Opnieuw relevant: 8 december 2022 | Oorspronkelijke gepubliceerd:7 december 2022

Na anderhalve dag en 31 biedrondes zijn de winnaars bekend. Voor de 5 kavels samen tellen de winnaars $757 mln neer. Equinor, RWE, Invenergy, California North Floating en Central California Offshore Wind hebben elk een kavel te pakken. De laatste twee partijen klinken als bedrijven die speciaal voor deze veiling zijn opgericht, goede kans dat later blijkt dat daar bekendere namen achter zitten. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 7 december 2022.

Voor de kust van Californië heeft het Amerikaanse Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) 5 kavels voor offshore windparken in de aanbieding. Ruim 40 gegadigden hebben zich gekwalificeerd voor deelname aan de veiling.

Na 20 biedingen nog geen winnaars

Het bieden begon dinsdag 6 december 2022 in de ochtend. Na 20 biedrondes zijn nog geen winnaars aangewezen. De 5 hoogste actuele biedingen na dag 1 tellen op tot $402 mln.

De 5 te veilen kavels (Bron: BOEM)

De biedingenstrijd gaat om 5 kavels in het diep water, 2 in voor de kust van Eureka in het noorden van Californië en 3 bij Morro Bay in het zuiden van de staat. Vanwege de diepe zee zullen de winnende ontwikkelaars drijvende windturbines installeren. De kavels zijn samen goed voor zeker 4,5 gigawatt aan geïnstalleerd vermogen.


Interesse van onder meer Shell, BP en Ørsted

Het bieden begon met startprijzen van $6,3 tot 8 mln door de 5 kavels, die uiteenlopen in omvang. Als 2 of meer gegadigden bereid zijn de vraagprijs voor een kavel te betalen, zet BOEM voor de volgende biedronde een hogere vraagprijs. Het bieden gaat door totdat voor elk kavel nog maar 1 koper over is. Onder meer BP, EDF, Equinor, Ørsted, RWE, Shell en Total behoren tot de gegadigden.

BOEM volgde dezelfde veilingprocedure in februari 2022 voor 6 kavels in voor de kust van New York. In deze New York Bight-veiling waren uiteindelijk 64 biedrondes nodig. Na 3 dagen bieden stond daar $4,4 mrd als slotsom op de borden. Onder meer RWE, Shell en Engie wonnen rechten om windparken ontwikkelen na de veiling bij New York.

Dag 2 van de biedingen voor de kavels bij Eureka en Morro Bay begint vandaag om 10 uur lokale tijd (16 uur Nederlandse tijd).


Bron: BOEM / Imagecredit: Jeremy Bishop, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.