Video: Hoe Siemens met beton 10 procent extra windenergie levert  

Het Duitse industrieconcern Siemens zet in de Verenigde Staten een nieuw type windturbine op de markt. Met beton in plaats van staal is het goedkoper om wind op grote hoogte te oogsten.

Zeshoekige torens van ter plaatse gestort beton

De gestapelde stalen ringen waaruit windmolenmasten zijn opgebouwd, dragen naast het gewicht van de wieken, versnellingsbak en generator ook alle bovenliggende torenelementen. Om de enorme krachten bij steeds grotere windturbines te weerstaan, zijn de onderste ringen inmiddels zo breed dat regulier transport over de weg onmogelijk is.

Siemens pakt de oplopende transportkosten aan met beton. “Door de elementen op locatie te storten, versimpelen we de logistiek rond de bouw van de windturbines”, zegt Michael McManus, verantwoordelijk voor onshore windenergie bij Siemens in Noord- en Zuid-Amerika, tegen Recharge. “Daarmee verlagen we de kosten van windprojecten sterk.”

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 4 mei 2016. Een maand later gaf MidAmerican een mooie time lapse-video van het bouwproces vrij. 

Betonnen of houten voetstuk voor windmolen

1440058425888

De jaaropbrengst van de windturbines op een betonnen toren, maximaal 140 meter hoog, ligt volgens Siemens 10 procent hoger dan die van vergelijkbare windmolens uit staal dat nog net over de weg te vervoeren is.

Het Hexcrete-concept, genoemd naar de zeshoekige betonnen elementen, is een vinding van de University of Colorado. Siemens werkt al jaren met de Amerikaanse onderzoekers samen en is nu klaar om de betoninnovatie grootschalig in de markt te zetten. Ook MidAmerican, een energiebedrijf van topbelegger Warren Buffet, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Hexcrete.

De Duitse start-up TimberTower ontwikkelt net als grote concurrent Siemens ook hoekige alternatieven voor stalen windmolenmasten. In plaats van beton kiest TimberTower voor hout. Daarmee legt een windturbine al CO2 vast voor hij zijn eerste megawattuur heeft opgewekt.

Bron: Siemens, Recharge / ImageCredit: Glen Wallace (header), via Flickr Creative Commons (Cropped), Siemens (side)

Dit vind je misschien ook leuk...