Video: Hoe Siemens met beton 10 procent extra windenergie levert  

Het Duitse industrieconcern Siemens zet in de Verenigde Staten een nieuw type windturbine op de markt. Met beton in plaats van staal is het goedkoper om wind op grote hoogte te oogsten.

Zeshoekige torens van ter plaatse gestort beton

De gestapelde stalen ringen waaruit windmolenmasten zijn opgebouwd, dragen naast het gewicht van de wieken, versnellingsbak en generator ook alle bovenliggende torenelementen. Om de enorme krachten bij steeds grotere windturbines te weerstaan, zijn de onderste ringen inmiddels zo breed dat regulier transport over de weg onmogelijk is.

Siemens pakt de oplopende transportkosten aan met beton. “Door de elementen op locatie te storten, versimpelen we de logistiek rond de bouw van de windturbines”, zegt Michael McManus, verantwoordelijk voor onshore windenergie bij Siemens in Noord- en Zuid-Amerika, tegen Recharge. “Daarmee verlagen we de kosten van windprojecten sterk.”

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 4 mei 2016. Een maand later gaf MidAmerican een mooie time lapse-video van het bouwproces vrij. 

Betonnen of houten voetstuk voor windmolen

1440058425888

De jaaropbrengst van de windturbines op een betonnen toren, maximaal 140 meter hoog, ligt volgens Siemens 10 procent hoger dan die van vergelijkbare windmolens uit staal dat nog net over de weg te vervoeren is.

Het Hexcrete-concept, genoemd naar de zeshoekige betonnen elementen, is een vinding van de University of Colorado. Siemens werkt al jaren met de Amerikaanse onderzoekers samen en is nu klaar om de betoninnovatie grootschalig in de markt te zetten. Ook MidAmerican, een energiebedrijf van topbelegger Warren Buffet, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Hexcrete.

De Duitse start-up TimberTower ontwikkelt net als grote concurrent Siemens ook hoekige alternatieven voor stalen windmolenmasten. In plaats van beton kiest TimberTower voor hout. Daarmee legt een windturbine al CO2 vast voor hij zijn eerste megawattuur heeft opgewekt.

Bron: Siemens, Recharge / ImageCredit: Glen Wallace (header), via Flickr Creative Commons (Cropped), Siemens (side)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. BasG schreef:

    Leuk artikel met goede video.
    Overigens meen Ik dat het onderste deel van de toren van o.a. de 7,6MW E-126 Enercon ook van beton is. Dat model wordt al sinds 2012 geleverd. Er staat er een naast de IJsselmeerdijk in de Wieringermeer ~800meter ten noorden van Medemblik.
    Je kunt hem op google maps zien en dan met streetview in detail bekijken.

    Het is nog steeds de grootste onshore wind turbine in de wereld.

    Enercon maakt het onderste gedeelte van de mast ook voor een paar andere typen windmolens van beton.

  1. 18 mei 2016

    […] is de wind sterker en stabieler. Daarom loont het, ook los van de rotordiameter, om windmolens zo hoog mogelijk te […]

  2. 15 jun 2016

    […] windturbines zijn elk jaar krachtiger, en daarmee ook zwaarder en hoger. De bouwmachines die nodig zijn om de enorme windmolens te bouwen groeien logischerwijs […]

  3. 29 jun 2016

    […] wieken steekt de Nordex-molen maximaal 230 meter de lucht in. Net als concurrent Siemens in een Amerikaanse pilot, mikt ook Nordex op de stabiele, krachtige wind in hogere […]

  4. 17 dec 2016

    […] hoogte van de turbines groeit ook de diameter van de mastsecties. Concurrenten komen daarmee echt in de knel met het vervoer. “Die stappen over op betonnen torens maar dat levert bij de sloop over twintig jaar weer […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.